Момчиловци

Mазани колаци

Продукти:

брашно, 3 яйца, 500 г домашно кисело мляко, олио, краве масло, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1,5 ч.л. сода за хляб, 3–4 капки оцет

 

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се разбиват яйцата с домашното кисело мляко. Добавя се содата за хляб, която предварително е разбъркана в малко кисело мляко, сол и 3–4 капки оцет. Постепенно към приготвената смес се сипва брашното до получаването на гъста каша. Върху намазан с олио сач (или тиган) се сипва с черпак част от кашата, разстила се добре и се пече от двете страни. След изпичането всеки един от колаците се намазва с краве масло. Сервира се по желание със сирене, мед или сладко.



Гол пататник

Продукти:

1 кг стари картофи, олио, сол, джоджен, черен пипер, чубрица

 

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват и се настъргват с ренде. Към тях се добавят подправките – сол, джоджен, чубрица и смлян черен пипер. Всичко се разбърква много добре и се изсипва в тава, в която предварително е загрято олио. Покрива се с капак и се пече на умерена температура 15–20 мин. След като се изпече отдолу, пататникът се обръща и се слага да се пече и от другата страна в тавата, като се сипва още олио, но не се покрива с капак, за да се изпари водата. В по-ново време по желание може да се приготви и с яйце, настърган кашкавал или сирене.



Клин

Апраци

Голеник

Рязани колаци


		

Други интересни места и рецепти

Бръшлян

Зелник Продукти: за плънката: спанак, 250 г сирене, 5–6 с. л. кисело мляко, 5 яйца, 1 ч. олио за тестото: брашно, сол, хладка вода, мая   Начин …

Белене

Прясол Продукти: шаран, настъргани домати, печена суха чушка, люта чушка, чесън, магданоз, олио, брашно, захар, сол   Начин на приготвяне: Рибата се почиства, нарязва се …

Трявна

Щирник Продукти: щир (или лапад), пресен лук, 300 г сирене, 500 г кисело мляко, 4 яйца, олио, 1 ч. л. сода за хляб, джоджен, магданоз, …