Несебър

Кефал плакия

Продукти:

кромид лук (1 кг.), пресни узрели домати (1,5 кг.), моркови (2 бр.), пресни чушки (2 бр.), кефал (1-2 бр.), кисели краставички, сухи люти чушки (1-2 бр.), бахар, черен пипер на зърна, дафинов лист, олио или зехтин (около 150 гр.), сол, захар (2 с. л.)

  • за сервирането: пресен джоджен, пресни люти чушки (1-2 бр.)

 

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на едро, към него се прибавят белените нарязани и намачкани домати, нарязаните на кубчета моркови и нарязаните на по-едри парчета чушки. Слага се сол на вкус, захар, бахар, дафинов лист и черен пипер. Сместа се разбърква с олио или зехтин. Предварително се изчиства кефалът, отсранява се главата и опашката му, нарязва се на 2-3 парчета и се осолява. Част от приготвената зеленчукова смес се разстила в тава. Отгоре се нарежда нарязаната на парчета риба, като предварително всяко парче се овалва в брашно. Прибавя се останалата част от зеленчуковата смес, така че да се покрият парчетата риба. Отгоре се нареждат киселите краставички, нарязани на кръгчета. Слагат се и 1-2 сухи люти чушки. Ястието се пече 45 мин. на фурна, без да се покрива с фолио. Сервира се с пресен джоджен и 1-2 пресни люти чушки.

Други интересни места и рецепти

Босилеград

Агнешко с киселец Продукти: агнешко месо, киселец, лук, ориз, олио, дафинов лист, черен пипер, захар.   Начин на приготвяне: Нарязаното на порции месо се сварява …

Гавраилово

Ръсенца Продукти: пшенично брашно, вода сол, червен пипер, олио   Начин на приготвяне: От пшеничното брашно и малко хладка вода се правят тестени трохи, които …

Златоград

Лозличеви сарми Кашник Свиенички