Радуил

Фасул

Продукти:

зрял боб, 1 морков, 1–2 глави кромид лук, 1–2 с.л. брашно, червен пипер, сол, чубрица, джоджен, магданоз, вода

 

Начин на приготвяне:

Бобът се накисва от вечерта във вода, за да омекне. На другия ден се сварява заедно с нарязан в него кромид лук и марков. Прави се запръжка с олио, лук, брашно и червен пипер, която се добавя към боба. Овкусява се с чубрица, сол, магданоз и джоджен. Ястието се вари около 2 часа до пълна готовност.



Погача

Продукти:

пшенично брашно, сол, оцет, олио, щипка захар, хладка вода, чубрица, сминдух

 

Начин на приготвяне:

С пшеничното брашно, солта, оцета, олиото, захарта и водата се замесва тесто, което се оставя да втаса. От него се оформят отделни топки, които се подреждат в тавичка около една основна топка в средата с пластична украса във вид на цвете или слънце. Погачата се поръсва с чубрица и сминдух и се пече на умерена температура. Раздава се за здраве на празника Покров Богородичен и на други празници.



Пълнени чушки с ориз






		

Други интересни места и рецепти

Алфатар

Булгур с армùя (туршия) Продукти: 1 ч.ч. булгур, 1 глава кромид лук, зеленчуци от туршия (чушки, домати, моркови), свинска мас, 3 ч.ч. гореща вода, сол, …

Връбник

Зелник Продукти: брашно, вода, свинска мас, лук, домати, сухи чушки, кисело зеле   Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Замесва се тесто. От него се …

Койнаре

Яйца с лук по койнарски Продукти: лук, яйца, доматен сос, магданоз, чубрица, брашно, сол, червен пипер, малко вода   Начин на приготвяне: Лукът се обелва …