Старопатица

Гергьовденска турта

Продукти:

бяло пшенично брашно, мая за хляб, олио, сол, хладка вода

 

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното, прибавя се маята, солта и малко топла вода. Замесва се тесто, което се оставя да втаса, след което се разделя на две части. С едната част се измесва питка, която се поставя в намазана с олио тавичка. С другата част се изработват тестени фигури върху питката, символизиращи слънцето, кошарата с овцете, овчаря с гегата и кучето, житните класове и др. Питката се оставя да втаса и се пече във фурна около 30 мин. Приготвя се по традиция за Гергьовден.



Пиперосана кокошка

Продукти:

1 домашна кокошка заедно с дреболиите, 2-3 стръка зелен лук, една глава кромид лук, една люта чушка, вода, олио, магданоз, сол, червен пипер, чубрица, шарена сол

 

Начин на приготвяне:

Кокошката се изчиства и измива добре. В отделна купа се нарязват кокошите дреболии. Към тях се добавят нарязаните на дребно зеленчуци (зелен лук, люта чушка, кромид лук и магданоз). Всичко се смесва много добре, подправя се със сол, шарена сол, чубрица и др. С готовата смес се пълни кокошката, зашива се с конец и се вари в тенджера с вода. След като се свари, се поръсва със сол, червен пипер и шарена сол и се сервира с дреболиите, които служат за гарнитура.

По желание от бульона, в който е вряла кокошката, може да се приготви и кокоша чорба.



Селска лютица

Продукти:

зелен лук, червени домати, печени червени чушки, сол, оцет, зехтин, магданоз

 

Начин на приготвяне:

Пресният зелен лук се нарязва на дребно, осолява се и се счуква в чутура. Към него се прибавят нарязаните червени домати и нарязаните печени чушки. Отново се счуква леко, овкусява се със сол, оцет, зехтин и се поръсва с нарязан магданоз.



Пържен боб със свински мръвки

Гнетени (пълнени) чушки с боб

Комова ракия

Компировица (картофена супа)

Мяшено (шарена сол)






		

Други интересни места и рецепти

Широки дол

Киселец у тигань Продукти: киселец, 4 яйца, 100 г сирене, 500 г кисело мляко, олио   Начин на приготвяне: Киселецът се нарязва на дребно и …

Якоруда

Гаргалета Продукти: за тестото: бяло брашно, грис, краве масло, олио, прясно мляко, захар, вода за сиропа: вода, захар Начин на приготвяне: Бялото брашно и грисът се смесват. …

Калипетрово

Агнешко с булгур Продукти: за 10–12 порции (една тава агнешко с булгур): прясно агнешко месо, 150–200 г агнешки дреболии, 2 ч.ч. булгур, 1 ч.ч. ориз, …