Гергьовденска турта
Продукти:
бяло пшенично брашно, мая за хляб, олио, сол, хладка вода
Начин на приготвяне:
Пресява се брашното, прибавя се маята, солта и малко топла вода. Замесва се тесто, което се оставя да втаса, след което се разделя на две части. С едната част се измесва питка, която се поставя в намазана с олио тавичка. С другата част се изработват тестени фигури върху питката, символизиращи слънцето, кошарата с овцете, овчаря с гегата и кучето, житните класове и др. Питката се оставя да втаса и се пече във фурна около 30 мин. Приготвя се по традиция за Гергьовден.
Пиперосана кокошка
Продукти:
1 домашна кокошка заедно с дреболиите, 2-3 стръка зелен лук, една глава кромид лук, една люта чушка, вода, олио, магданоз, сол, червен пипер, чубрица, шарена сол
Начин на приготвяне:
Кокошката се изчиства и измива добре. В отделна купа се нарязват кокошите дреболии. Към тях се добавят нарязаните на дребно зеленчуци (зелен лук, люта чушка, кромид лук и магданоз). Всичко се смесва много добре, подправя се със сол, шарена сол, чубрица и др. С готовата смес се пълни кокошката, зашива се с конец и се вари в тенджера с вода. След като се свари, се поръсва със сол, червен пипер и шарена сол и се сервира с дреболиите, които служат за гарнитура.
По желание от бульона, в който е вряла кокошката, може да се приготви и кокоша чорба.
Селска лютица
Продукти:
зелен лук, червени домати, печени червени чушки, сол, оцет, зехтин, магданоз
Начин на приготвяне:
Пресният зелен лук се нарязва на дребно, осолява се и се счуква в чутура. Към него се прибавят нарязаните червени домати и нарязаните печени чушки. Отново се счуква леко, овкусява се със сол, оцет, зехтин и се поръсва с нарязан магданоз.