Долна Любата

Попарник (проя)

Продукти:

3–5 яйца, 1 ч. царевично брашно, 1 ч. пшенично брашно, малко остро брашно, 1 ч. олио, 1 ч. прясно мляко, бакпулвер, 2 ванилии, щипка сол, щипка захар, 250 г сирене.

 

Начин на приготвяне:

Най-напред се разбиват яйцата заедно с щипка захар, щипка сол и 1 ванилия. Прибавят се трите вида брашно. Сипва се студеното мляко. Добавя се олиото. Поръсва се бакпулверът, добавя се и другата ванилия. Всичко се разбърква много добре на ръка, за да не стане на бучки. След това се добавя натрошеното сирене. Разстила се върху тава с домакинска хартия, която не се намазва с олио.
Пече се на 180-200 градуса до златисто.



Сир погача

Продукти:

брашно, яйца, мая, олио, сирене

 

Начин на приготвяне:

Замесва се хлебно тесто с брашно, олио, мая и 4 яйца. Разделя се на 8 топки, които се разточват на по-дебели кори с големината на тавата. Прави се смес от яйца и сирене. Първата кора се намазва обилно с олио и върху нея се поръсва съвсем малко от сместа. Редят се останалите кори, като помежду им се слага олио и обилно от сместа. Последната кора се поръсва с олио и се нарязва на парчета. Пече се на 180 градуса.

Други интересни места и рецепти

Трявна

Щирник Продукти: щир (или лапад), пресен лук, 300 г сирене, 500 г кисело мляко, 4 яйца, олио, 1 ч. л. сода за хляб, джоджен, магданоз, …

Синапово

Празнична питка със сусам Продукти: брашно, сода за хляб, мая, вода, сол, жълтък, сусам.   Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Добавят се содата и …

Белене

Прясол Продукти: шаран, настъргани домати, печена суха чушка, люта чушка, чесън, магданоз, олио, брашно, захар, сол   Начин на приготвяне: Рибата се почиства, нарязва се …