Севлиево

Тиквеник

Продукти:

тиква, орехи, захар, канела, олио

 

Начин на приготвяне:

Тиквата се почиства от семките, но не се бели. Реже се на парчета. Редят се в тава, плътно едно до друго, с кората нагоре. От захарта и водата се вари сироп, с който се заливат парчетата. Пече се продължително време. Когато кората на тиквата стане кафява, парчетата се обръщат и доизпичат. Оставя се да се охлади и се сервира.



Печена тиква

Продукти:

  • За корите: брашно, сол, вода
  • За захарния сироп: вода, захар

 

Начин на приготвяне:

Сварява се сироп от водата и захарта и се оставя да изстине. От брашното, водата и солта се замесва тесто и се разточват кори. При невъзможност – могат да се ползват и готови. Тиквата се почиства и се настъргва на ситно. Запържва се леко в олиото и се добавят орехите. Захарта се смесва с канелата. Тиквеникът може да бъде оформен по два начина – реден или навит. При редения между всяка кора се слага от тиквената смес и се добавят захарта с канелата. При навития върху всяка отделна кора се слага от продуктите и се навива самостоятелно. Изпича се бавно, на слаб огън. Докато е още топъл, се залива със студения захарен сироп.

Други интересни места и рецепти

Свиленград

Свиленградско малеби (тайна семейна рецепта) Продукти: прясно мляко, фино смляно оризово брашно, захар, вода, розова есенция   Начин на приготвяне: Оризовото брашно се сварява с …

Момчиловци

Mазани колаци Продукти: брашно, 3 яйца, 500 г домашно кисело мляко, олио, краве масло, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1,5 ч.л. сода за хляб, …

Охрид

Охридска пастръмка Продукти: пъстърва, пресен лук, червен лук, кромид лук, маслини, магданоз, лимон, сол; За чесновия сос: чесън, зехтин, лимонов сок (по желание)   Начин на …