Тутракан

Скумрия на цакалия

Продукти:

прясна скумрия (или щука, мряна, сом), сол

 

Начин на приготвяне:

Скумрията се изчиства от вътрешностите, но се оставя цяла заедно с главата и опашката. Осолява се и се набучва по дължина през устата на подострена влажна пръчка. Пече се на огън под ъгъл 45°. Може да се приготви и на скара. Сервира се с лимон или с туршия от люти чушки по желание.



Саламурика

Продукти:

дунавска риба (морунаж, платика, каракуда, мряна), брашно, сол, пресен девесил, червен пипер, олио (или мас), 1–2 ч. ч. вода

  • За марината: няколко скилидки чесън, 2–3 стръка девесил, сол, дунавска вода

 

Начин на приготвяне:

Рибата се изчиства от вътрешностите, отстранява се главата и опашката и се цепи през гърба. Нарязва се на парчета, осолява се и се овалва в брашно. Пържи се в нагорещено олио. След като се изпържи, се изважда и се нарежда в тава с нарязан пресен девесил. В същото олио се слага червеният пипер и леко се запържва, добавя се дунавска вода и получената смес се изсипва върху изпържената риба. Накрая ястието се овкусява с марината от счукан чесън, ситно нарязан пресен девесил и малко сол на вкус.



Етнографски комплекс „Рибарска махала“



Маджун

Рибник

Кайсиева ракия

Първак (първата ракия)

Пърцуца (слаба ракия)










		

Други интересни места и рецепти

Синапово

Празнична питка със сусам Продукти: брашно, сода за хляб, мая, вода, сол, жълтък, сусам.   Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Добавят се содата и …

Поморие

Скордаля Продукти: олио, чесън (1-2 глави), сухар, филии хляб (3-4 бр.), орехи, оцет или лимонов сок, сол   Начин на приготвяне: В олиото се запържват …

Долно село

Попарник Продукти: тиква, царевично брашно, захар, мляко, яйце,  мая, краве масло   Начин на приготвяне: В дълбок съд се слага царевичното брашно. Добавят се маята, …