Тутракан

Скумрия на цакалия

Продукти:

прясна скумрия (или щука, мряна, сом), сол

 

Начин на приготвяне:

Скумрията се изчиства от вътрешностите, но се оставя цяла заедно с главата и опашката. Осолява се и се набучва по дължина през устата на подострена влажна пръчка. Пече се на огън под ъгъл 45°. Може да се приготви и на скара. Сервира се с лимон или с туршия от люти чушки по желание.



Саламурика

Продукти:

дунавска риба (морунаж, платика, каракуда, мряна), брашно, сол, пресен девесил, червен пипер, олио (или мас), 1–2 ч. ч. вода

  • За марината: няколко скилидки чесън, 2–3 стръка девесил, сол, дунавска вода

 

Начин на приготвяне:

Рибата се изчиства от вътрешностите, отстранява се главата и опашката и се цепи през гърба. Нарязва се на парчета, осолява се и се овалва в брашно. Пържи се в нагорещено олио. След като се изпържи, се изважда и се нарежда в тава с нарязан пресен девесил. В същото олио се слага червеният пипер и леко се запържва, добавя се дунавска вода и получената смес се изсипва върху изпържената риба. Накрая ястието се овкусява с марината от счукан чесън, ситно нарязан пресен девесил и малко сол на вкус.



Етнографски комплекс „Рибарска махала“



Маджун

Рибник

Кайсиева ракия

Първак (първата ракия)

Пърцуца (слаба ракия)










		

Други интересни места и рецепти

Срем

Зелник Продукти: брашно, 1 ч. л. сол, олио, оцет, яйце, пресен лук, лапад, ориз или булгур, джоджен, яйца, сирене.   Начин на приготвяне: Брашното се …

Конуш

Чорба от „боб“ (бакла) Продукти: бакла с шушулките, вода, сол,брашно (1 с. л.), магданоз за запръжката: олио, кромид лук, червен пипер за овкусяване: счукан със сол чесън, …

Белене

Прясол Продукти: шаран, настъргани домати, печена суха чушка, люта чушка, чесън, магданоз, олио, брашно, захар, сол   Начин на приготвяне: Рибата се почиства, нарязва се …