Свиленград

Свиленградско малеби

(тайна семейна рецепта)

Продукти:

прясно мляко, фино смляно оризово брашно, захар, вода, розова есенция

 

Начин на приготвяне:

Оризовото брашно се сварява с прясното мляко, докато се получи кремът. Изсипва се в купички и се оставя да се охлади. Приготвя се гъст захарен сироп, който се ароматизира с розовата есенция. Малебито се поднася охладено, полято с ароматния сироп.

Други интересни места и рецепти

Банско

Капама Продукти: кисело зеле, цвекло (от буркан, консерва), кървавица, суджук, пилешки бутчета, свински ребра, телешко месо,  шарена сланина,  ориз, черен пипер, кимион, дафинов лист,  вино …

Радуил

Фасул Продукти: зрял боб, 1 морков, 1–2 глави кромид лук, 1–2 с.л. брашно, червен пипер, сол, чубрица, джоджен, магданоз, вода   Начин на приготвяне: Бобът …

Гумощник

Сватбарско жито Продукти: грухано жито, прясно мляко (може само краве, може и смес от овче или козе), краве масло, свинска мас, олио, брашно, карамелизирани орехи, …