Петрич

То́пена манжда

Продукти: домати, чушки, патладжан, праз, морков, люта чушка, магданоз, чесън, сол, олио, черен пипер.

Начин на приготвяне: Накисваме патладжана във вода или на сухо натрит със сол. След това го изцеждаме и изстискваме за да излезе горчилката. Нарязваме зеленчуците на кубчета средна големина. Доматите се настъргват. Загряваме тиган с олио. Най-напред пържим чушките, след това добавяме морковите и праза. На края слагаме и патладжана. След като всички зеленчуци са се запържили добре добавяме и настърганите домати. Тогава слагаме и една люта чушка. Топената маднжа къкри на бавен огън докато водата от доматите изври и гозбата се сгъсти. В този момент добавяме и ситно нарязания чесън. Подправяме със сол и черен пипер на вкус и сме готови да поднесем ястието горещо. Непосредствено преди поднасяне се поръсва със ситно нарязаният магданоз. Поднася се с прясно изпечен хляб за топене.

Приготвила: Снежана Крънджилска, гр. Петрич

Други интересни места и рецепти

Охрид

Охридска пастръмка Продукти: пъстърва, пресен лук, червен лук, кромид лук, маслини, магданоз, лимон, сол; За чесновия сос: чесън, зехтин, лимонов сок (по желание)   Начин на …

Шипково

Копривена каша Продукти: коприва, пресен лук, сланина, пресято брашно, вода, червен пипер (по желание), сирене (за поръсване)   Начин на приготвяне: В тенджера се слага …

Белене

Прясол Продукти: шаран, настъргани домати, печена суха чушка, люта чушка, чесън, магданоз, олио, брашно, захар, сол   Начин на приготвяне: Рибата се почиства, нарязва се …