Сухо

Баклава

Продукти (за голяма баклава):

1.5 кг брашно, 1 кг захар, 1 кг мед, 0.5 кг препечен грис, 100 г нишесте, 1 кг масло

Начин на приготвяне:

Замесва се тесто, което се разточва на отделни тънки кори с михˆлка (точилка). Нареждат се в тава една върху друга, като помежду им се ръси от препечения грис, а върху всяка кора се слага парченце масло. Между последните три кори не се слага грис. Баклавата се нарязва с остър нож на парчета. Полива се с разтопеното масло и се пече. В тенджера на огъня се прави сироп от захарта и меда и с него се залива баклавата.



Плакèнда (баница)

Продукти:

брашно, сол, вода, мазнина, сирене, яйца, ориз, прясно мляко

 

Начин на приготвяне:

Замесва се меко тесто, което се разделя на топки и всяка от тях се разточва на тънка кора с михˆлка (точилка). Корите се редят една върху друга, като помежду им се ръси мазнина и от плънката с яйца и сирене. Към тази плънка може да се добавят сварен ориз и малко прясно мляко. Пече се в предварително загрята фурна.



Варене на петмез от грозде

Узрялото грозде се смачква, докато пусне сока си (мъст, шира). Слага се в казан, добавя се пепел и се сварява. Маха се от огъня и се оставя да се утаи и изстине. След това се прехвърля в тава и отново се вари до сгъстяване. Готовият петмез се съхранява в гърне. Яде се с качамак или с него се подслажда ошав, баклава, халва и др.

Други интересни места и рецепти

Момчиловци

Mазани колаци Продукти: брашно, 3 яйца, 500 г домашно кисело мляко, олио, краве масло, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1,5 ч.л. сода за хляб, …

Берово

Традиционна даска (дъска) Съдържа: кървавица, пушен колбас, пауфлак, пинджур, айвар, овче сирене, извара, овчи буламач, топло краве сирене   Продукти и начин на приготвяне: Кървавица …

Петрич

То́пена манжда