Белцов

Баница „Макарина“

Продукти:

  • За корите: брашно, яйца, сол, олио, вода;
  • За плънката: натрошено сирене;

  

Начин на приготвяне:

От продуктите за корите се замесва тесто, което трябва да е меко. Разделя се на 5-6 топки и се оставя да почине малко. След време се разточват кори, но не много тънки. Нарязват се на парчета и се попарват във вряща вода, към която са прибавени малко сол и олио. Корите са готови, когато изплуват на повърхността. Изваждат се и се потапят за кратко в студена вода. Оставят се да се отцедят.

С отцедените кори се реди баницата, като между всеки пласт се слага от натрошеното сирене и олиото. Последният слой кори се намазва обилно с мазнина и Макарината се изпича.



Пòтура

Продукти:

лук, ориз, изкиснати сухи сини сливи, захар, олио, бульон от варено пиле / кокошка, петел, пуйка/

 

Начин на приготвяне:

Почистеният и нарязан лук се запържва в мазнината. Оризът се измива и се добавя към лука. Запържва се леко. Прибавя се от пилешкия бульон. Оставя се да поври, след което се добавя захарта. Малко преди оризът да е сварен, се слагат сливите.



Къпана гачка

Точена чорба

Таркалачета

Гюзлеме

Сватбарски булгур

Рàки

Баница на гащи






		

Други интересни места и рецепти

Тополи

Замесване на сватбарски хляб Продукти: пшенично брашно, 1–2 с.л. захар, ½ мая, хладка вода, сол, олио Начин на приготвяне: Маята се разтваря в хладка вода …

Праужда

Бел муж Продукти: прясно несолено овче или краве сирене, 3-4 лъжици пшенично брашно, сол на вкус   Начин на приготвяне: В меден съд се натрошава …

Дълбоки

Гюзлеми Джигерник Домашно масло Рачел Боб на гащи