Белцов

Баница „Макарина“

Продукти:

  • За корите: брашно, яйца, сол, олио, вода;
  • За плънката: натрошено сирене;

  

Начин на приготвяне:

От продуктите за корите се замесва тесто, което трябва да е меко. Разделя се на 5-6 топки и се оставя да почине малко. След време се разточват кори, но не много тънки. Нарязват се на парчета и се попарват във вряща вода, към която са прибавени малко сол и олио. Корите са готови, когато изплуват на повърхността. Изваждат се и се потапят за кратко в студена вода. Оставят се да се отцедят.

С отцедените кори се реди баницата, като между всеки пласт се слага от натрошеното сирене и олиото. Последният слой кори се намазва обилно с мазнина и Макарината се изпича.



Пòтура

Продукти:

лук, ориз, изкиснати сухи сини сливи, захар, олио, бульон от варено пиле / кокошка, петел, пуйка/

 

Начин на приготвяне:

Почистеният и нарязан лук се запържва в мазнината. Оризът се измива и се добавя към лука. Запържва се леко. Прибавя се от пилешкия бульон. Оставя се да поври, след което се добавя захарта. Малко преди оризът да е сварен, се слагат сливите.



Къпана гачка

Точена чорба

Таркалачета

Гюзлеме

Сватбарски булгур

Рàки

Баница на гащи






		

Други интересни места и рецепти

Тополовград

Тракийска туршия Продукти: зеле, моркови, чушки, гулия, целина, вода, едра сол.   Начин на приготвяне: Зеленчуците се нарязват и нареждат в дълбок съд. Долива се …

Белене

Прясол Продукти: шаран, настъргани домати, печена суха чушка, люта чушка, чесън, магданоз, олио, брашно, захар, сол   Начин на приготвяне: Рибата се почиства, нарязва се …

Елена (Великотърновско)

Еленски бут Продукти: свински бут, сол   Начин на приготвяне: Пресният бут се осолява и стои така 40–50 дни, докато поеме солта. През февруари се …