Прясол
Продукти:
шаран, настъргани домати, печена суха чушка, люта чушка, чесън, магданоз, олио, брашно, захар, сол
Начин на приготвяне:
Рибата се почиства, нарязва се на шайби, овалва се в брашно и се изпържва. Прехвърля се в глинен съд, посолява се и ѝ се слага малко вода. Настърганите домати се запържват с щипка захар. Полученият сос се излива върху рибата. Печените сухи чушки се накъсват и се слагат при останалите продукти в съда. Чесънът се счуква с лютата чушка и се прибавя към ястието. Магданозът се нарязва на ситно и с него се поръсва рибата.
Трееница
Продукти:
домашна кокошка, лук, суха чушка, магданоз, копър, чубрица, девесил, червен пипер
- За трееницата: яйце, брашно
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя трееницата. Яйцето се смесва с брашното до получаване на трохи. Пресяват се и се оставят на слънце за няколко часа да се изсушат.
Кокошката се сварява с лука и сухата чушка. След като уври месото, всичко се изважда от тенджерата. Добавя се трееницата и се бърка, за да не се слепи. Вари се за около 10 минути. Добавят се зелените подправки. В дълбока чиния се слага част от месото, прибавя се трееницата и се поръсва с червен пипер.
Мазница
Продукти:
- За тестото: брашно, мая, сол, вода
- За плънката: сирене, яйца, свинска мас (маргарин); олио;
Начин на приготвяне:
От продуктите се замесва тесто. Разделя се на топчета, разстила се с ръце, намазнява се, слага се от плънката и се завива. Оставя се да втаса. След като е готово, леко се сплесква и отново се оставя да втаса. Изпича се.
Вита баница
Продукти:
- За тестото: брашно, мая, сол, вода
- За плънката: сирене, яйца, свинска мас (маргарин); олио; яйце за намазване
Начин на приготвяне:
От продуктите се замесва тесто. Разделя се на топчета, разточват се (издърпват се) кори, намазняват се, слага се от плънката и се навиват. Редят се в тава, намазват се с разбито яйце и се изпича.
Пълнени чушки с миди
Мамалига
Чорба от риба
Продукти:
риба (шаран), нарязано кисело зеле, булгур
Начин на приготвяне:
Зелето и булгурът се запържват. Шаранът се изчиства и се слага в тава. Към него се прибавя запържената смес. Долива се малко вода и се изпича.