Бесарабия

Роговачки

Продукти:

брашно, яйце, сирене, сол, вода; олио за пържене;

 

Начин на приготвяне:

От продуктите се замесва тесто. Реже се на топчета и се разстила на тънки, кръгли кори. Сиренето се натрошава (настъргва) и се слага в едната половина на роговачката. Двата края се залепят един за друг. Олиото се загрява и роговачките се пържат в него.



Юрдечка (патица) със зеле

Продукти:

патешко месо, кисело зеле, ориз, дафинов лист, черен пипер на зърна, вода

 

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва и леко се сварява. Премества се в тава, където се подреждат ред зеле, ред ориз. Добавят се подправките и се изпича. Преди сервиране се разбърква.

Други интересни места и рецепти

Тутракан

Скумрия на цакалия Продукти: прясна скумрия (или щука, мряна, сом), сол   Начин на приготвяне: Скумрията се изчиства от вътрешностите, но се оставя цяла заедно …

Костандово

Капама Зелен фасул Чест (гъст) ориз Царевична попара Суловър Сутляш

Правда

Бамена чорба Продукти: Лук, ориз, картофи, бамя от консерва с домати, червена чушка, морков, сол, олио.   Начин на приготвяне: В гореща вода се сипва …