Бръшлян

Зелник

Продукти:

  • за плънката: спанак, 250 г сирене, 5–6 с. л. кисело мляко, 5 яйца, 1 ч. олио
  • за тестото: брашно, сол, хладка вода, мая

 

Начин на приготвяне:

Спанакът се нарязва на дребно, поръсва се с малко сол и се намачква с ръце. В една купичка се натрошава сиренето и към него се прибавя разбитото кисело мляко. В друга купичка се разбъркват четирите яйца.

В намаслена предварително тавичка се слага разточена кора от тесто, върху нея се поръсва малко олио, част от сместта с киселото мляко и сиренето, част от разбитите яйца и част от нарязания спанак. Слагат се следващите кори и пак се ръси от всичко по малко. Най-отгоре зелникът се покрива с една кора, разрязва се на парчета и се полива със смес от хладка вода и едно разбито яйце. Пече се в умерена фурна, а в по-старо време се е пекъл в подница под връшник. Може да се приготви вместо със спанак с щир, с коприва или с диво цвекло.



Странжански дядо

Продукти за колбаса:

месо от бута на прасе, свинско шкембе, червен пипер, сол, чубрица

 

Начин на приготвяне:

Месото от бута на прасе се смила на кайма, след което се овкусява с червен пипер, чубрица и сол и се размесва добре. Сместта се оставя да преседи една вечер на хладно, след което се пълни в свинското шкембе, зашива се и се притиска с тежест върху дървени дъски. След 40 дни се закача да съхне на проветриво място. Консумира се по време на жътва.

 

Продукти за ястието:

4 яйца, олио, странджански дядо

 

Начин на приготвяне:

В олиото се запържват парчета от странджански дядо. Към тях се добавят разбитите яйца и ястието отново се пържи до готовност. Овкусява се по желание.



Странджански гювеч

Продукти:

месо от бута на прасе, кромид лук, олио (или мас), червени домати, 2–3 люти чушки, сол, чубрица, чесън, 1 ч. вино

 

Начин на приготвяне:

Лукът се запържва в мазнината и се задушава с нарязаните червени домати. Към него се прибавя месото от бута на прасето, което предварително е нарязаното на парчета и също е запържено. Слагат се 2–3 люти чушки, цели скилидки чесън и се овкусява с чубрица и сол. Вари се около 2,5 часа на тих огън, като накрая се подправя с една чаша вино. Консумира се най-вече през зимата.



Манов мед

Странджанският манов мед е тъмнокафяв на цвят и се добива в дъбови гори от маната, паднала рано сутринта по листата на дърветата. Пчелите събират това естествено вещество за производството на меда. Мановият мед има изключително лечебни свойства, тъй като съдържа ценни минерали, аминокиселини и витамини.



Народна песен



Странджански остроумици

Други интересни места и рецепти

Пишман (Пишманкьой)

Катми по тракийски Продукти: 1 кг брашно, 2.200 л вода, сол, пиле, няколко глави лук, червен пипер.   Начин на приготвяне: Ястието се приготвя за …

Синапово

Празнична питка със сусам Продукти: брашно, сода за хляб, мая, вода, сол, жълтък, сусам.   Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Добавят се содата и …

Шипково

Копривена каша Продукти: коприва, пресен лук, сланина, пресято брашно, вода, червен пипер (по желание), сирене (за поръсване)   Начин на приготвяне: В тенджера се слага …