Ресен

Долагач

Продукти:

брашно, сирене, мая, яйца, сол, захар, вода

 

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява и се прави кладенче в него. Маята се разтваря в топла вода и се сипва в кладенчето. Посолява се. Тестото се меси и се разделя на топчета, които също се месят за кратко. Оставят се малко да втасат. Всяко топче се разточва на отделна, не много тънка, кора. Корите се намазват с разтопено масло и се наръсват със сирене. Всяка кора ес набира, а не се навива на руло, и се завива леко на охлюв. Корите се редят в намазана с масло тава една около друга. Разбиват се 4 яйца с малко вода. Долагачът се поръсва със захар, залива се с масло и с разбитите яйца. Пече се на 180° около 40–50 минути.



Праз със сини сливи

Продукти:

няколко стръка праз, 1 глава лук, ориз, сушени сини сливи, олио, свинска мас, сол, черен пипер, маслини.

 

Начин на приготвяне:

Маста се разтопява. В нея се запържва лукът, добавя се и празът. Посолява се, добавя се и вода, да се задушат. Прибавя се оризът в съотношение 1:4 спрямо водата. Задушава се до набъбване и омекване на ориза, прибавя се смлян черен пипер. Сместа се изсипва в тавата, слагат се и сините сливи, може и маслини. Пече се във фурна.



Сладка каша

Продукти:

масло, олио, брашно, 1 купичка захар, сол.

 

Начин на приготвяне:

Маслото се разтопява в тигана заедно с олиото. Сипват се няколко лъжици брашно и се бърка, докато брашното си смени цвета. Посолява се. Постепенно се налива топла вода при непрекъснато бъркане, за да не стане на бучки. Като се посгъсти, се добавя захарта. Кашата се бърка, докато заври и захарта се стопи. Сервира се в купички.



Манджа със сушени чушки

Продукти:

нарязани на ивици и изсушени чушки, брашно, 1–2 скилидки чесън, вода, сол, оцет, яйца.

 

Начин на приготвяне:

Чушките се варят в подсолена вода до омекване. Счукват се скилидките чесън, размива се брашно с малко вода и се смесват. Изсипват се във врящите чушки. Разбърква се, докато стане като рядка каша. Добавя се малко оцет. Сгъстяването може да стане и с яйца вместо с брашно.



Къпана баница

Пресенчана пита

Вита баница

Раки

На разсол (курбан)

На парчета

Сватбарски булгур

Кайгана

Други интересни места и рецепти

Елена (Великотърновско)

Еленски бут Продукти: свински бут, сол   Начин на приготвяне: Пресният бут се осолява и стои така 40–50 дни, докато поеме солта. През февруари се …

Жеравна

Гръмната чорба Продукти: зелен боб, 1 глава кромид лук, 1–2 картофа, 1 червен домат, вода, сол, копър, 8–10 зелени джанки   Начин на приготвяне: Във …

Свиленград

Свиленградско малеби (тайна семейна рецепта) Продукти: прясно мляко, фино смляно оризово брашно, захар, вода, розова есенция   Начин на приготвяне: Оризовото брашно се сварява с …