Бяла Слатина

Пълнени чушки с боб

Продукти:

червени сухи чушки, полусварен боб, 2-3 глави лук, олио, доматено пюре, сол, червен пипер, черен пипер, джоджен, магданоз, чубрица.

Начин на приготвяне:

Чушките се заливат предварително с топла вода, за да се отпуснат. Лукът се нарязва на ситно и се запържва. Посолява се, добавя се червен пипер. Сипва се вода от сварения боб, сипва се и бобът и се оставя да се вари, докато се изпари водата. Прибавят се зелените подправки. Оставя се да поизстине. Чушките се пълнят с готовата смес, като отворът им се поръсва с брашно, за да се запечатат. Заливат се с вода или доматено пюре, наръсват се с олио и пак се посоляват. Може да се залеят със заливка от 2 яйца, кисело мляко, брашно. Пекат се във фурната до готовност.


Боб в гърне

Пиле лютика

Зелник

Пълнени тиквички

Други интересни места и рецепти

Еникьой

Кюшелитки и два пъти точено Продукти: брашно, сирене, мас, сол, вода.   Начин на приготвяне: Замесва се тесто от брашно, хладка вода и сол. Разточва …

Тополовград

Тракийска туршия Продукти: зеле, моркови, чушки, гулия, целина, вода, едра сол.   Начин на приготвяне: Зеленчуците се нарязват и нареждат в дълбок съд. Долива се …

Бръшлян

Зелник Продукти: за плънката: спанак, 250 г сирене, 5–6 с. л. кисело мляко, 5 яйца, 1 ч. олио за тестото: брашно, сол, хладка вода, мая   Начин …