Бяла Слатина

Пълнени чушки с боб

Продукти:

червени сухи чушки, полусварен боб, 2-3 глави лук, олио, доматено пюре, сол, червен пипер, черен пипер, джоджен, магданоз, чубрица.

Начин на приготвяне:

Чушките се заливат предварително с топла вода, за да се отпуснат. Лукът се нарязва на ситно и се запържва. Посолява се, добавя се червен пипер. Сипва се вода от сварения боб, сипва се и бобът и се оставя да се вари, докато се изпари водата. Прибавят се зелените подправки. Оставя се да поизстине. Чушките се пълнят с готовата смес, като отворът им се поръсва с брашно, за да се запечатат. Заливат се с вода или доматено пюре, наръсват се с олио и пак се посоляват. Може да се залеят със заливка от 2 яйца, кисело мляко, брашно. Пекат се във фурната до готовност.


Боб в гърне

Пиле лютика

Зелник

Пълнени тиквички

Други интересни места и рецепти

Алино

Алински зелник Продукти: за плънката: киселец, праз лук, яйце, сирене, олио за тестото: брашно, сол, олио, хладка вода Начин на приготвяне: Пресява се брашното, слага се сол, …

Трявна

Щирник Продукти: щир (или лапад), пресен лук, 300 г сирене, 500 г кисело мляко, 4 яйца, олио, 1 ч. л. сода за хляб, джоджен, магданоз, …

Доситеево

Катми Продукти: пшенично брашно, яйца (4-5 бр.), сол (1-2 с. л.),вода, мая за печенето на сач: свинска мас или масло, разбит жълтък от яйце, кромид лук …