Годеч

Погача

Продукти:

пшенично брашно, мая, яйце, кисело мляко, сол, захар, олио или зехтин

 

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното два пъти. Прибавя се сол, захар, мая, яйце, кисело мляко, олио или зехтин и се замесва тесто. Тестото се оставя да втаса, завито в кърпа. Пече се във фурна в намазана с олио тава. След изпичане се поръсва с вода и захар и се покрива отново с кърпа.



Задушено

Продукти:

цели малки лукчета, малки глави чесънчета, заешко или свинско месо, моркови, цели малки картофки, чаша бяло или червено вино, олио, доматено пюре, червен пипер

 

Начин на приготвяне:

В глинен гювеч се нареждат цели главички малки лукчета, малки чесънчета и малки картофки, парчета заешко или свинско месо и нарязани моркови. Слага се червен пипер, доматено пюре, олио, сол и една чаша бяло или червено вино. Покрива се с капак, който се замазва с малко тесто. Пече се първо отдолу, а после отдолу и отгоре в умерена фурна.



Качамак и спържа

Зеляник

Баница

Овченик


		

Други интересни места и рецепти

Северна Добруджа

Маджун Продукти: 3–4 глави кромид лук, 4–5 сладки червени чушки, 2 люти червени чушки, сол, вода, захар, оцет   Начин на приготвяне: Водата се слага …

Радуил

Фасул Продукти: зрял боб, 1 морков, 1–2 глави кромид лук, 1–2 с.л. брашно, червен пипер, сол, чубрица, джоджен, магданоз, вода   Начин на приготвяне: Бобът …

Тутракан

Скумрия на цакалия Продукти: прясна скумрия (или щука, мряна, сом), сол   Начин на приготвяне: Скумрията се изчиства от вътрешностите, но се оставя цяла заедно …