Чупрене

Шльопаво пържено

Продукти:

зелени листа на пресен кромид лук, свинска мас, 3-4 лъжици пшенично брашно, 200-300 г сирене, 2-3 яйца, вода, сол

 

Начин на приготвяне:

Зелените листа на пресния лук се нарязват и се запържват в разтопената свинска мас. Прецеждат се и се отделят в друг съд. В същата мазнина се запържва брашното, като постепенно се добавя вода, докато стане на каша. В кашата се слагат изпържените зелени листа на лука, сиренето и разбитите яйца. Ястието ври още 5-10 минути, като накрая се подправя само с малко сол на вкус.



Сиромашко пържено

Продукти:

сухи чушки, свинска мас, 1-2 яйца, сол

 

Начин на приготвяне:

Сухите чушки се нарязват и се запържват в разтопената свинска мас. Прибавят се разбитите 1-2 яйца и малко сол на вкус. Ястието се пържи още 5-6 минути до пълна готовност.



Оцът

Продукти:

пресен чесън, сухи чушки, краставица, копър, вода, оцет, сол, захар

 

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се нарязват на дребно обелената краставица, пресният чесън и копърът. Към тях се добавят предварително накиснатите във вода и нарязани също на дребно сухи чушки. Слага се оцет, сол и захар на вкус. Накрая се добавят 2-3 чаши вода. Това течно ястие се е консумирало някога в горещите летни дни по време на полска работа.


Млеко от джибан

Обредни хлябове за Бъдни вечер

Орешняк

“Под кръст“

Скроб

Чорба “поли брада“

Чушке от пиприко (чушки от туршия)

“Полазница“






		

Други интересни места и рецепти

Жеравна

Гръмната чорба Продукти: зелен боб, 1 глава кромид лук, 1–2 картофа, 1 червен домат, вода, сол, копър, 8–10 зелени джанки   Начин на приготвяне: Във …

Тополовград

Тракийска туршия Продукти: зеле, моркови, чушки, гулия, целина, вода, едра сол.   Начин на приготвяне: Зеленчуците се нарязват и нареждат в дълбок съд. Долива се …

Праужда

Бел муж Продукти: прясно несолено овче или краве сирене, 3-4 лъжици пшенично брашно, сол на вкус   Начин на приготвяне: В меден съд се натрошава …