Чупрене

Шльопаво пържено

Продукти:

зелени листа на пресен кромид лук, свинска мас, 3-4 лъжици пшенично брашно, 200-300 г сирене, 2-3 яйца, вода, сол

 

Начин на приготвяне:

Зелените листа на пресния лук се нарязват и се запържват в разтопената свинска мас. Прецеждат се и се отделят в друг съд. В същата мазнина се запържва брашното, като постепенно се добавя вода, докато стане на каша. В кашата се слагат изпържените зелени листа на лука, сиренето и разбитите яйца. Ястието ври още 5-10 минути, като накрая се подправя само с малко сол на вкус.



Сиромашко пържено

Продукти:

сухи чушки, свинска мас, 1-2 яйца, сол

 

Начин на приготвяне:

Сухите чушки се нарязват и се запържват в разтопената свинска мас. Прибавят се разбитите 1-2 яйца и малко сол на вкус. Ястието се пържи още 5-6 минути до пълна готовност.



Оцът

Продукти:

пресен чесън, сухи чушки, краставица, копър, вода, оцет, сол, захар

 

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се нарязват на дребно обелената краставица, пресният чесън и копърът. Към тях се добавят предварително накиснатите във вода и нарязани също на дребно сухи чушки. Слага се оцет, сол и захар на вкус. Накрая се добавят 2-3 чаши вода. Това течно ястие се е консумирало някога в горещите летни дни по време на полска работа.


Млеко от джибан

Обредни хлябове за Бъдни вечер

Орешняк

“Под кръст“

Скроб

Чорба “поли брада“

Чушке от пиприко (чушки от туршия)

“Полазница“






		

Други интересни места и рецепти

Момчиловци

Mазани колаци Продукти: брашно, 3 яйца, 500 г домашно кисело мляко, олио, краве масло, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1,5 ч.л. сода за хляб, …

Трявна

Щирник Продукти: щир (или лапад), пресен лук, 300 г сирене, 500 г кисело мляко, 4 яйца, олио, 1 ч. л. сода за хляб, джоджен, магданоз, …

Добрич

Триен фасул Продукти: зрял фасул, пшенично брашно, сол за запръжката: олио или масло, червен пипер   Начин на приготвяне: Фасулът се накисва от предишния ден във …