Чупрене

Шльопаво пържено

Продукти:

зелени листа на пресен кромид лук, свинска мас, 3-4 лъжици пшенично брашно, 200-300 г сирене, 2-3 яйца, вода, сол

 

Начин на приготвяне:

Зелените листа на пресния лук се нарязват и се запържват в разтопената свинска мас. Прецеждат се и се отделят в друг съд. В същата мазнина се запържва брашното, като постепенно се добавя вода, докато стане на каша. В кашата се слагат изпържените зелени листа на лука, сиренето и разбитите яйца. Ястието ври още 5-10 минути, като накрая се подправя само с малко сол на вкус.



Сиромашко пържено

Продукти:

сухи чушки, свинска мас, 1-2 яйца, сол

 

Начин на приготвяне:

Сухите чушки се нарязват и се запържват в разтопената свинска мас. Прибавят се разбитите 1-2 яйца и малко сол на вкус. Ястието се пържи още 5-6 минути до пълна готовност.



Оцът

Продукти:

пресен чесън, сухи чушки, краставица, копър, вода, оцет, сол, захар

 

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се нарязват на дребно обелената краставица, пресният чесън и копърът. Към тях се добавят предварително накиснатите във вода и нарязани също на дребно сухи чушки. Слага се оцет, сол и захар на вкус. Накрая се добавят 2-3 чаши вода. Това течно ястие се е консумирало някога в горещите летни дни по време на полска работа.


Млеко от джибан

Обредни хлябове за Бъдни вечер

Орешняк

“Под кръст“

Скроб

Чорба “поли брада“

Чушке от пиприко (чушки от туршия)

“Полазница“






		

Други интересни места и рецепти

Белене

Прясол Продукти: шаран, настъргани домати, печена суха чушка, люта чушка, чесън, магданоз, олио, брашно, захар, сол   Начин на приготвяне: Рибата се почиства, нарязва се …

Златоград

Лозличеви сарми Кашник Свиенички

Банско

Капама Продукти: кисело зеле, цвекло (от буркан, консерва), кървавица, суджук, пилешки бутчета, свински ребра, телешко месо,  шарена сланина,  ориз, черен пипер, кимион, дафинов лист,  вино …