Долна Любата

Попарник (проя)

Продукти:

3–5 яйца, 1 ч. царевично брашно, 1 ч. пшенично брашно, малко остро брашно, 1 ч. олио, 1 ч. прясно мляко, бакпулвер, 2 ванилии, щипка сол, щипка захар, 250 г сирене.

 

Начин на приготвяне:

Най-напред се разбиват яйцата заедно с щипка захар, щипка сол и 1 ванилия. Прибавят се трите вида брашно. Сипва се студеното мляко. Добавя се олиото. Поръсва се бакпулверът, добавя се и другата ванилия. Всичко се разбърква много добре на ръка, за да не стане на бучки. След това се добавя натрошеното сирене. Разстила се върху тава с домакинска хартия, която не се намазва с олио.
Пече се на 180-200 градуса до златисто.



Сир погача

Продукти:

брашно, яйца, мая, олио, сирене

 

Начин на приготвяне:

Замесва се хлебно тесто с брашно, олио, мая и 4 яйца. Разделя се на 8 топки, които се разточват на по-дебели кори с големината на тавата. Прави се смес от яйца и сирене. Първата кора се намазва обилно с олио и върху нея се поръсва съвсем малко от сместа. Редят се останалите кори, като помежду им се слага олио и обилно от сместа. Последната кора се поръсва с олио и се нарязва на парчета. Пече се на 180 градуса.

Други интересни места и рецепти

Жеравна

Гръмната чорба Продукти: зелен боб, 1 глава кромид лук, 1–2 картофа, 1 червен домат, вода, сол, копър, 8–10 зелени джанки   Начин на приготвяне: Във …

Дъбовик

Писюр сарма Продукти: 1 ч.ч. булгур, 1–2 глави кромид лук, 8–10 лозови листа, 6 ч.ч. вода, червен пипер, 2–3 щипки сол, смлян черен пипер, джоджен, …

Орешак

Лучник Продукти: за тестото: пшенично брашно, прясно мляко, кисело мляко, мая, сода, оцет за плънката:  пресен лук, пресен чесън, киселец, копър, магданоз, ориз, счукани орехи, шарена сланина, …