Долно Дряново

Зарастник

Продукти:

царевично брашно, праз  лук (може да бъде само с праз, кромид или зеле, а може и комбинация от трите продукта), вода, сол

 

Начин на приготвяне:

Царевичното брашно се разбърква с водата и солта до получаване на каша. Лукът се нарязва и се посолява. Добавя се към царевичната смес. Изсипва се в тава и се разстила. Пече се до готовност.



Кускус

Продукти:

черно брашно, вода

 

Начин на приготвяне:

Брашното и водата се смесват до получаване на тесто. Оформят се малки топчета. Сваряват се на водна пара, разстилат се на черга и се оставят да се изсушат на слънце за 2-3 дни.  След като изсъхнат, се прибират и се приготвят както макарони, като може да се запържи олио и да се полеят.



Как се прави боб

Други интересни места и рецепти

Кутово

Саламура де пеще (рибена чорба) Продукти: дунавска риба (уклей, щука и др.), сухи чушки (може да са леко лютиви), лук, домат, чесън, копър, сол, олио …

Тополи

Замесване на сватбарски хляб Продукти: пшенично брашно, 1–2 с.л. захар, ½ мая, хладка вода, сол, олио Начин на приготвяне: Маята се разтваря в хладка вода …

Бяла Слатина

Пълнени чушки с боб Продукти: червени сухи чушки, полусварен боб, 2-3 глави лук, олио, доматено пюре, сол, червен пипер, черен пипер, джоджен, магданоз, чубрица. Начин …