Долно село

Попарник

Продукти:

тиква, царевично брашно, захар, мляко, яйце,  мая, краве масло

 

Начин на приготвяне:

В дълбок съд се слага царевичното брашно. Добавят се маята, солта, яйцето, захарта и малко вода. Тиквата се изчиства, настъргва и сварява леко.  Прибавя се към брашното и останалите продукти и се замесва тесто, което не бива да бъде много твърдо. Оставя се да втаса и се слага в тава, за да се изпече. Щом е готово, се натрошава и се полива с разтопено масло (през зимата може да се добавят и пръжки освен кравето масло).



Квасец

Продукти:

брашно, топла вода, сол

 

Начин на приготвяне:

От продуктите се замесва тесто и се оставя да шупне. Квасецът се използва при месене на погачи вместо мая.



Служба на домакина






		

Други интересни места и рецепти

Сухо

Баклава Продукти (за голяма баклава): 1.5 кг брашно, 1 кг захар, 1 кг мед, 0.5 кг препечен грис, 100 г нишесте, 1 кг масло Начин …

Банско

Капама Продукти: кисело зеле, цвекло (от буркан, консерва), кървавица, суджук, пилешки бутчета, свински ребра, телешко месо,  шарена сланина,  ориз, черен пипер, кимион, дафинов лист,  вино …

Елена (Великотърновско)

Еленски бут Продукти: свински бут, сол   Начин на приготвяне: Пресният бут се осолява и стои така 40–50 дни, докато поеме солта. През февруари се …