Попарник
Продукти:
тиква, царевично брашно, захар, мляко, яйце, мая, краве масло
Начин на приготвяне:
В дълбок съд се слага царевичното брашно. Добавят се маята, солта, яйцето, захарта и малко вода. Тиквата се изчиства, настъргва и сварява леко. Прибавя се към брашното и останалите продукти и се замесва тесто, което не бива да бъде много твърдо. Оставя се да втаса и се слага в тава, за да се изпече. Щом е готово, се натрошава и се полива с разтопено масло (през зимата може да се добавят и пръжки освен кравето масло).
Квасец
Продукти:
брашно, топла вода, сол
Начин на приготвяне:
От продуктите се замесва тесто и се оставя да шупне. Квасецът се използва при месене на погачи вместо мая.