Долно село

Попарник

Продукти:

тиква, царевично брашно, захар, мляко, яйце,  мая, краве масло

 

Начин на приготвяне:

В дълбок съд се слага царевичното брашно. Добавят се маята, солта, яйцето, захарта и малко вода. Тиквата се изчиства, настъргва и сварява леко.  Прибавя се към брашното и останалите продукти и се замесва тесто, което не бива да бъде много твърдо. Оставя се да втаса и се слага в тава, за да се изпече. Щом е готово, се натрошава и се полива с разтопено масло (през зимата може да се добавят и пръжки освен кравето масло).



Квасец

Продукти:

брашно, топла вода, сол

 

Начин на приготвяне:

От продуктите се замесва тесто и се оставя да шупне. Квасецът се използва при месене на погачи вместо мая.



Служба на домакина






		

Други интересни места и рецепти

Синапово

Празнична питка със сусам Продукти: брашно, сода за хляб, мая, вода, сол, жълтък, сусам.   Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Добавят се содата и …

Калипетрово

Агнешко с булгур Продукти: за 10–12 порции (една тава агнешко с булгур): прясно агнешко месо, 150–200 г агнешки дреболии, 2 ч.ч. булгур, 1 ч.ч. ориз, …

Трекляно

Оцет Продукти: 1 краставица, 4–5 сухи чушки, праз лук (бялата част), вода, оцет, 1 ч. л. захар, олио, сол   Начин на приготвяне: Краставицата и …