Елена

Топеница

Продукти:

пресни домати, печен патладжан, печени чушки, чесън, олио, сол, магданоз

 

Начин на приготвяне:

Нарязват се доматите, печените и обелени чушки и печеният и обелен патладжан. Прибавя се счукан чесън, сол на вкус и олио. Цялата смес се смачква с дървено чукало, прибавя се нарязан магданоз и се разбърква. Сервира се като разядка предимно през лятото.



Булгур със зарзават

Продукти:

булгур, пресни чушки, домати, грах или готов консервиран зарзават, кромид лук,
олио (или мас), джоджен (сушен или пресен)

 

Начин на приготвяне:

Лукът се запържва в олиото или маста. Слага се булгурът и се добавя малко вода. След като омекне булгурът, се прибавя зарзавата или нарязаните пресни зеленчуци и джодженът. Ястието се изсипва в тава и се пече във фурна.



Ахчак


Сланина


Локумена баница


Ядене по жътва





Други интересни места и рецепти

Еникьой

Кюшелитки и два пъти точено Продукти: брашно, сирене, мас, сол, вода.   Начин на приготвяне: Замесва се тесто от брашно, хладка вода и сол. Разточва …

Костур

Костурска пита Продукти: За плънката: спанак, извара, мазнина (олио, краве масло), чесън, сол, черен пипер; За тестото: брашно, мая, сол, захар, вода (по желание яйце)   Начин …

Радуил

Фасул Продукти: зрял боб, 1 морков, 1–2 глави кромид лук, 1–2 с.л. брашно, червен пипер, сол, чубрица, джоджен, магданоз, вода   Начин на приготвяне: Бобът …