Елена

Топеница

Продукти:

пресни домати, печен патладжан, печени чушки, чесън, олио, сол, магданоз

 

Начин на приготвяне:

Нарязват се доматите, печените и обелени чушки и печеният и обелен патладжан. Прибавя се счукан чесън, сол на вкус и олио. Цялата смес се смачква с дървено чукало, прибавя се нарязан магданоз и се разбърква. Сервира се като разядка предимно през лятото.



Булгур със зарзават

Продукти:

булгур, пресни чушки, домати, грах или готов консервиран зарзават, кромид лук,
олио (или мас), джоджен (сушен или пресен)

 

Начин на приготвяне:

Лукът се запържва в олиото или маста. Слага се булгурът и се добавя малко вода. След като омекне булгурът, се прибавя зарзавата или нарязаните пресни зеленчуци и джодженът. Ястието се изсипва в тава и се пече във фурна.



Ахчак


Сланина


Локумена баница


Ядене по жътва





Други интересни места и рецепти

Долно Дряново

Зарастник Продукти: царевично брашно, праз  лук (може да бъде само с праз, кромид или зеле, а може и комбинация от трите продукта), вода, сол   …

Петрич

То́пена манжда

Берово

Традиционна даска (дъска) Съдържа: кървавица, пушен колбас, пауфлак, пинджур, айвар, овче сирене, извара, овчи буламач, топло краве сирене   Продукти и начин на приготвяне: Кървавица …