Кюшелитки и два пъти точено
Продукти:
брашно, сирене, мас, сол, вода.
Начин на приготвяне:
Замесва се тесто от брашно, хладка вода и сол. Разточва се на малки кръгчета. Поръсват се със сирене и се сгъват от четирите краища като плик. Пекат се върху печката. Още горещи се заливат със солена вода и се намазват с масло. Консумира се със зелев сок, в който има нарязана люта чушка и праз, поръсени с червен пипер и полети с олио.
Два пъти точено е от същото тесто, но без сирене, като същите кръгчета се мажат с мас, завиват се на руло, после на охлюв и пак се разточват. Прегъват се по същия начин. Пекат се върху печката. Заливат се със солена вода и се намазват с масло.
Лападена чорба
Продукти:
лапад, 1 глава лук, червен пипер, ориз или фиде, 1 жълтък, 4 с.л. кисело мляко, брашно, сол, оцет или лимон.
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се задушава. Лападът се нарязва и се попарва с вряла вода. Изцежда се и се накълцва. Слага се да поври заедно с лука. Поръсва се с червен пипер. Досипва се още вода и се слага фиде или ориз. Когато чорбата е готова, се застройва с разбит жълтък, кисело мляко, малко брашно и вода, може и малко оцет или лимон, за да не се пресече.
Сарми
Продукти:
листа от кисело зеле, свинско месо, праз лук, булгур, сланина, черен пипер, червен пипер, зелев сок, сол.
Начин на приготвяне:
Месото с накълцва и се запържва. Празът се нарязва на ситно и се задушава. Може да се добави и булгур. Смесват се и се слагат подправките. Сармите се пълнят и се завиват, нареждат се в тенджера върху листо и между тях се слага сланинка. Покриват се с едно зелево листо и се затискат с чиния. Заливат се със зелев сок, разреден наполовина с вода. Оставят се да къкрят на слаб огън.