Годеч

Погача

Продукти:

пшенично брашно, мая, яйце, кисело мляко, сол, захар, олио или зехтин

 

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното два пъти. Прибавя се сол, захар, мая, яйце, кисело мляко, олио или зехтин и се замесва тесто. Тестото се оставя да втаса, завито в кърпа. Пече се във фурна в намазана с олио тава. След изпичане се поръсва с вода и захар и се покрива отново с кърпа.



Задушено

Продукти:

цели малки лукчета, малки глави чесънчета, заешко или свинско месо, моркови, цели малки картофки, чаша бяло или червено вино, олио, доматено пюре, червен пипер

 

Начин на приготвяне:

В глинен гювеч се нареждат цели главички малки лукчета, малки чесънчета и малки картофки, парчета заешко или свинско месо и нарязани моркови. Слага се червен пипер, доматено пюре, олио, сол и една чаша бяло или червено вино. Покрива се с капак, който се замазва с малко тесто. Пече се първо отдолу, а после отдолу и отгоре в умерена фурна.



Качамак и спържа

Зеляник

Баница

Овченик


		

Други интересни места и рецепти

Орешак

Лучник Продукти: за тестото: пшенично брашно, прясно мляко, кисело мляко, мая, сода, оцет за плънката:  пресен лук, пресен чесън, киселец, копър, магданоз, ориз, счукани орехи, шарена сланина, …

Костур

Костурска пита Продукти: За плънката: спанак, извара, мазнина (олио, краве масло), чесън, сол, черен пипер; За тестото: брашно, мая, сол, захар, вода (по желание яйце)   Начин …

Правда

Бамена чорба Продукти: Лук, ориз, картофи, бамя от консерва с домати, червена чушка, морков, сол, олио.   Начин на приготвяне: В гореща вода се сипва …