Годеч

Погача

Продукти:

пшенично брашно, мая, яйце, кисело мляко, сол, захар, олио или зехтин

 

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното два пъти. Прибавя се сол, захар, мая, яйце, кисело мляко, олио или зехтин и се замесва тесто. Тестото се оставя да втаса, завито в кърпа. Пече се във фурна в намазана с олио тава. След изпичане се поръсва с вода и захар и се покрива отново с кърпа.



Задушено

Продукти:

цели малки лукчета, малки глави чесънчета, заешко или свинско месо, моркови, цели малки картофки, чаша бяло или червено вино, олио, доматено пюре, червен пипер

 

Начин на приготвяне:

В глинен гювеч се нареждат цели главички малки лукчета, малки чесънчета и малки картофки, парчета заешко или свинско месо и нарязани моркови. Слага се червен пипер, доматено пюре, олио, сол и една чаша бяло или червено вино. Покрива се с капак, който се замазва с малко тесто. Пече се първо отдолу, а после отдолу и отгоре в умерена фурна.



Качамак и спържа

Зеляник

Баница

Овченик


		

Други интересни места и рецепти

Цариброд

Задушено Перашки (великденски яйца) Овченик Пестил Скроб Качамак Горубийе

Копривщица

Тутманик Продукти: бяло брашно, яйце, хладка вода, олио, краве масло, сирене,  сол   Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Солта се разтваря във водата, а …

Устрем

Заешка каплама Продукти: заек, лук, домат, сушени сини сливи или други сушени плодове, червен пипер, чесън, олио, черен пипер, дафинов лист, 1 ч. ч. вино, …