Правда

Бамена чорба

Продукти:

Лук, ориз, картофи, бамя от консерва с домати, червена чушка, морков, сол, олио.

 

Начин на приготвяне:

В гореща вода се сипва 1 с. л. олио. Добавят се: малко измит ориз, лук, чушка, морков, нарязани на кубчета картофи и сол. Като поуврат, се сипва бамята с доматите. Накрая се слага размито с вода брашно. За по-кисел вкус може да се добави лимонена киселина. Готовата чорба с наръсва с магданоз.



Яхния със свинско месо и зеленчуци

Продукти:

свинско месо, картофи, гъби, моркови, червени чушки, 1 глава лук, червен пипер, брашно, сол, магданоз.

 

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва и се сварява. Картофите, чушките и лукът се нарязват на едро, морковите и гъбите – на ситно. На дъното на тенджерата се слагат картофите, върху тях – зеленчуците, реди се месото и отгоре пак картофи. Ръси се червен пипер и малко брашно. Сипва се бульонът от вареното месо. Вари се на бавен огън под похлупак. Накрая яхнията се наръсва с магданоз.



Рибник

Продукти:

шаран, една купичка лук, една купичка натрошени орехи, 100 г олио, кисело мляко, брашно, сода.

 

Начин на приготвяне:

Лукът и орехите се смесват и се запържват с олиото. Омесва се тесто с киселото мляко и содата, без яйца, което се разточва така, че да излезе извън тавата. Върху него се разстила лучено-ореховата смес. Почистеният шаран престоява осолен 2–3 часа. Разпорва се през гърба и се захлупва така, че да покрие лучено-ореховата смес. Загръща се с тестото. Слага се да се пече на 180 градуса. След изпичане се покрива с тава.



Суджук

Продукти:

10 кг свинско и телешко месо, 220 г сол, 1 лъжичка захар, 25 г черен пипер, 1 щипка чубрица, свински черва.

 

Начин на приготвяне:

Месото се смила с машинка. Поръсва се с всички подправки и хубаво се разбърква. Свинските черва се остъргват. Пълнят се със сместа и се завързват на желаната дължина. Пробиват се с игла. Закачват се на проветриво място да се сушат, като в началото всеки ден се валират. За около 2–3 седмици суджуците са готови и се прибират, за да не изсъхнат прекалено много.



Туршия

Продукти:

камби, моркови, целина, чесън, сол, захар.

 

Начин на приготвяне:

Камбите и морковите се нарязват на парчета. Нарязва се и целината. В дълбок съд се реди на пластове: камби, моркови, целина. Поръсва се със сол и захар и преседява един-два часа. После се реди в буркани и се залива с отделения от зеленчуците сок. Сипват се по 4 лъжици оцет на буркан. Може да се сложат и скилидки чесън. Не се добавя вода. Бурканите се затварят и се стерилизират 5 мин.



Пилешка чорба

Продукти:

пиле, лук, морков, чушка, целина, магданоз, сол

 

Начин на приготвяне:

Пилето се нарязва на порции. Водата се слага да заври. Порциите се пускат вътре в нея, посолява се и постепенно се отпенва. Когато месото е добре увряло, се слагат зеленчуците: лук, морков, чушка, целина. Не се добавя мазнина. Готовата супа се наръсва с магданоз.



Мляко с ориз

Продукти:

1 л прясно мляко, 1 ч. ч. ориз, 4 с. л. захар, канела.

 

Начин на приготвяне:

Оризът се измива и се сипва в подсладеното със захар мляко. Вари се на умерен огън. След като оризът набъбне и се свари, се разсипва в купички. Ароматизира се с канелата. Консумира се, след като изстине.

Други интересни места и рецепти

Босилеград

Агнешко с киселец Продукти: агнешко месо, киселец, лук, ориз, олио, дафинов лист, черен пипер, захар.   Начин на приготвяне: Нарязаното на порции месо се сварява …

Бръшлян

Зелник Продукти: за плънката: спанак, 250 г сирене, 5–6 с. л. кисело мляко, 5 яйца, 1 ч. олио за тестото: брашно, сол, хладка вода, мая   Начин …

Калипетрово

Агнешко с булгур Продукти: за 10–12 порции (една тава агнешко с булгур): прясно агнешко месо, 150–200 г агнешки дреболии, 2 ч.ч. булгур, 1 ч.ч. ориз, …