Паскалево

Пипер с прясно мляко

Продукти:

10–12 чушки, 1–2 с.л. брашно, 200 г прясно мляко, олио, 1 с.л. червен пипер, сол.

 

Начин на приготвяне:

В олиото се запържва брашното, добавя се червеният пипер и се сипва прясното мляко. Всичко добре се разбърква на огъня, докато се получи гъст сос. В него се слагат изпечените предварително чушки заедно с дръжките. Ястието се подправя със сол на вкус и ври още няколко минути до пълна готовност.



Зелен боб пача

Продукти:

300–400 г зелен боб, 250 г кисело мляко, 1–2 щипки червен пипер, 1–2 скилидки чесън, сол, олио.

 

Начин на приготвяне:

Зеленият боб предварително се сварява (може да се използва и такъв, който е стерилизиран предварително) и се охлажда. Изсипва се в подходящ широк съд и се залива с киселото мляко, което е овкусено със сол и счукан чесън. Отгоре се поръсва с 1–2 щипки червен пипер, след което се полива с нагорещено олио. Някога това ястие се е консумирало през лятото по време на жътва.



Кръстачки

Продукти:

  • За тестото: 500 г бяло брашно, оцет, щипка сол, 200 г хладка вода
  • За плънката: 200–300 г сирене

 

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява, прави се кладенче, в което се сипва водата, добавя се солта и малко оцет, след което се замесва меко тесто. То се разрязва на няколко парчета, които се разточват на кори. Всяка кора се ръси в средата с натрошено сирене и се свива от четирите страни във формата на плик. Пече се на сач и от двете страни.



Добруджанска каварма (баница)

Джиджи папа

Малай

Парен чесън

Пиперена каша

Сууклук

Саздърма

Тиганички

Лападник



„Текнали са девет чешми“






		

Други интересни места и рецепти

Орешак

Лучник Продукти: за тестото: пшенично брашно, прясно мляко, кисело мляко, мая, сода, оцет за плънката:  пресен лук, пресен чесън, киселец, копър, магданоз, ориз, счукани орехи, шарена сланина, …

Елена

Топеница Продукти: пресни домати, печен патладжан, печени чушки, чесън, олио, сол, магданоз   Начин на приготвяне: Нарязват се доматите, печените и обелени чушки и печеният …

Русе

Чесново Продукти: домашна кокошка, чесън, оцет;   Начин на приготвяне: Кокошката се сварява. Към бульона се прибавят чесън и оцет. Вари се до получаване на …