Биди
Продукти:
брашно, вода, 500 г кисело мляко, сода за хляб,
1 яйце, сол, парче сланина
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се разбъркват водата и брашното до получаването на рядка каша, към която се добавят киселото мляко, яйцето, содата за хляб и солта. Сместта се оставя да втаса, след което се слага още малко вода, за да стане кашата по-рядка. Сачът за печене предварително се намазва с парче сланина и върху него се сипва с черпак част от приготвената смес, разстила се добре и се пече от двете страни. След изпичането всяка бида отново се намазва със сланина. Сервира се по желание със сирене, сладко
или с други добавки.
Джуркан боб (бакла)
Продукти:
бакла, вода, сол, захар, олио, червен пипер
Начин на приготвяне:
Баклата се накисва във вода от предишния ден, за да омекне, след което се обелват обвивките на зърната. Сипва се хладка вода и баклата се сварява, а после се претрива с джуруляк или се пасира. Получената каша се изсипва в тава и след като изстине, се нарязва на парчета. Отгоре се залива със запръжка от олио и червен пипер. Раздава се на Тодоровден или на помен.
Лятна манджа
Продукти:
чушки, червени домати, кромид лук, брашно, олио, червен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Лукът се запържва в олиото, слага се брашното и червеният пипер, добавят се нарязаните чушки, нарязаните червени домати и сол на вкус. Сипва се вода и се оставя да ври още няколко минути до пълна готовност.
Пача
Продукти:
свински език, свински бузи, 4 свински крачета, вода,
чесън, сол, оцет
Начин на приготвяне:
Отрязват се части от езика и бузите на прасето, към тях се добавят четирите свински крачета, след което всичко се изкисва във вода и се сварява. Отделя се бульонът и в него се слагат счуканият предварително чесън, сол и оцет. С овкусения бульон се залива свареното месо и се оставя едно денонощие на студено, за да се желира. Консумира се на Коледа.
Пиле с ориз и нахут
Продукти:
пилешки бутчета, ориз, нахут, кромид лук, олио, вода, захар, сол, черен пипер на зърна, дафинов лист, магданоз, копър
Начин на приготвяне:
Бутчетата се измиват и нареждат в тава, добавят се няколко лъжици олио, сипва се вода до половината на тавата и месото се пече във фурна. Лукът се запържва в мазнина до златисто, слага се една купичка ориз и три купички вода и се вари до готовност. Нахутът предварително се накисва във вода от предишния ден и също се сварява с малко сол и захар. Свареният ориз и нахутът се добавят към изпечените пилешки бутчета със зърна от черен пипер и дафинов лист. Ястието се пече още 20 мин. във фурна. Овкусява се с копър и магданоз.
Попара
Продукти:
надробен на парчета хляб, олио, червен пипер, топла вода
Начин на приготвяне:
Олиото и червеният пипер се запържват и към тях се добавя гореща вода. С нея се заливат надробените парчета хляб. Попарата се покрива отгоре със съд, за да се задуши и омекне хлябът. Консумира се сутрин като закуска.
Сладко от смокини
Продукти:
зрели смокини, 1 ч. вода, захар
Начин на приготвяне:
Смокините се изчистват от дръжките, посипват се със захар и преседяват така едно денонощие, за да поемат от захарта и да се втвърдят. След това плодовете се изсипват в тава, добавя се 1 ч. вода и се варят на слаб огън до получаването на сладко.
Чорба от тученица
Продукти:
тученица, вода, сол, 1 червен домат (или доматен сок), олио, червен пипер, брашно
Начин на приготвяне:
Тученицата се измива и се нарязва на дребно, посолява се и се слага във вода да се свари. Може да се добави един нарязан червен домат (или доматен сок). Накрая чорбата се подправя със запръжка от олио, брашно и червен пипер. Консумира се през лятото.
Великденски курабии
Продукти:
400 г неразтопена свинска мас, 8 яйца, 1 кг захар, 2 кг брашно, 2 кисели млека, 8 амонячни соди, 1 бакпулвер, 3 ванилии, сокът и кората на един лимон.
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява 2 пъти. Добавя се бакпулверът. Оформя се кладенче в средата. Амонячните соди се гасят в киселото мляко. Добавят се разбитите със захарта яйца. Всичко се разбърква много добре. Прибавят се ванилиите, сокът и кората на един лимон. Получената смес се добавя към брашното и се замесва тесто, което трябва да е меко. Оставя се да втасва цяла нощ, като се премесва три пъти, през няколко часа. Преди изпичане се оформят курабии, намазват се с яйчен жълтък, а по желание се поръсват със захар. Имат голяма трайност и могат да се ползват и като бишкоти за направа на торта.
Зелева керосийка
Продукти:
1 кисела зелка, сок от кисело зеле, сланина, червен пипер,
олио, брашно
Начин на приготвяне:
Киселото зеле се нарязва на дребно, залива се със зелевия сок и се слага да ври около 30 мин. на умерена температура. В тиган се запържва нарязаната на парченца сланина с малко брашно и червен пипер и се изсипва върху зелевата чорба. Консумира се като ежедневно ястие.