Чорба от „боб“ (бакла)
Продукти:
бакла с шушулките, вода, сол,
брашно (1 с. л.), магданоз
- за запръжката: олио, кромид лук, червен пипер
- за овкусяване: счукан със сол чесън, оцет
Начин на приготвяне:
Баклата се сварява във вода. Прави се запръжка от олио, лук и червен пипер, с която се залива сварената на чорба бакла. След като поври, се слага сол на вкус и малко брашно, разтворено в хладка вода. Поръсва се отгоре с магданоз. Овкусява се със счукан чесън, сол и оцет.
Молитвена пита
Продукти:
пшенично брашно, кисело мляко, сода за хляб, олио, захар
Начин на приготвяне:
От брашното, киселото мляко и содата за хляб се замесва тесто, което се разстила в намазана с олио тава. Тестото се шари отгоре като решетка с помощта на две вилици, след което питата се поръсва със захар и се пече. Разчупва се, когато се роди дете по време на обичая „молитви“.