Конуш

Чорба от „боб“ (бакла)

Продукти:

бакла с шушулките, вода, сол,
брашно (1 с. л.), магданоз

  • за запръжката: олио, кромид лук, червен пипер
  • за овкусяване: счукан със сол чесън, оцет

 

Начин на приготвяне:

Баклата се сварява във вода. Прави се запръжка от олио, лук и червен пипер, с която се залива сварената на чорба бакла. След като поври, се слага сол на вкус и малко брашно, разтворено в хладка вода. Поръсва се отгоре с магданоз. Овкусява се със счукан чесън, сол и оцет.



Молитвена пита

Продукти:

пшенично брашно, кисело мляко, сода за хляб, олио, захар

 

Начин на приготвяне:

От брашното, киселото мляко и содата за хляб се замесва тесто, което се разстила в намазана с олио тава. Тестото се шари отгоре като решетка с помощта на две вилици, след което питата се поръсва със захар и се пече. Разчупва се, когато се роди дете по време на обичая „молитви“.



Беленка

Меджия

Обичай след сватба

Смигдал

Трахна, качамак

Тавалък






		

Други интересни места и рецепти

Ресен

Долагач Продукти: брашно, сирене, мая, яйца, сол, захар, вода   Начин на приготвяне: Брашното се пресява и се прави кладенче в него. Маята се разтваря …

Несебър

Кефал плакия Продукти: кромид лук (1 кг.), пресни узрели домати (1,5 кг.), моркови (2 бр.), пресни чушки (2 бр.), кефал (1-2 бр.), кисели краставички, сухи …

Жеравна

Гръмната чорба Продукти: зелен боб, 1 глава кромид лук, 1–2 картофа, 1 червен домат, вода, сол, копър, 8–10 зелени джанки   Начин на приготвяне: Във …