Конуш

Чорба от „боб“ (бакла)

Продукти:

бакла с шушулките, вода, сол,
брашно (1 с. л.), магданоз

  • за запръжката: олио, кромид лук, червен пипер
  • за овкусяване: счукан със сол чесън, оцет

 

Начин на приготвяне:

Баклата се сварява във вода. Прави се запръжка от олио, лук и червен пипер, с която се залива сварената на чорба бакла. След като поври, се слага сол на вкус и малко брашно, разтворено в хладка вода. Поръсва се отгоре с магданоз. Овкусява се със счукан чесън, сол и оцет.



Молитвена пита

Продукти:

пшенично брашно, кисело мляко, сода за хляб, олио, захар

 

Начин на приготвяне:

От брашното, киселото мляко и содата за хляб се замесва тесто, което се разстила в намазана с олио тава. Тестото се шари отгоре като решетка с помощта на две вилици, след което питата се поръсва със захар и се пече. Разчупва се, когато се роди дете по време на обичая „молитви“.



Беленка

Меджия

Обичай след сватба

Смигдал

Трахна, качамак

Тавалък






		

Други интересни места и рецепти

Устрем

Заешка каплама Продукти: заек, лук, домат, сушени сини сливи или други сушени плодове, червен пипер, чесън, олио, черен пипер, дафинов лист, 1 ч. ч. вино, …

Смолян

Пататник Продукти: 1 кг картофи, кромид лук, яйца, сирене, черен пипер, сол, 2 разточени кори от тесто, краве масло   Начин на приготвяне: Картофите се …

Бесарабия

Роговачки Продукти: брашно, яйце, сирене, сол, вода; олио за пържене;   Начин на приготвяне: От продуктите се замесва тесто. Реже се на топчета и се …