Костурска пита
Продукти:
- За плънката: спанак, извара, мазнина (олио, краве масло), чесън, сол, черен пипер;
- За тестото: брашно, мая, сол, захар, вода (по желание яйце)
Начин на приготвяне:
Спанакът се запържва с изварата, чесъна и подправките.
От продуктите се замесва тесто и се остава малко да втаса. Когато се готово, се разделя на две части като едната трябва да е по-голяма от другата. Разточват се кори. По-голямата и дебела се разстила на дъното на намазнена и набрашнена тава. Изсипва се плънката и се покрива с другата, по-малка и по-тънка кора. Върху получената пита се слага малко краве масло и се изпича.
Макало с пиле
Продукти:
бульон от сварено пиле, прясно мляко, брашно, краве масло, олио, чесън, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
В тиган се сипва олиото с малко краве масло. Чесънът се нарязва на ситно и се слага в горещата мазнина, но се внимава да не загори. Прибавят се брашното, пилешкият бульон и прясното мляко. Полученият сос се подправя със сол и черен пипер.
Свареното пиле се изпича и се сервира със соса.