Костур

Костурска пита

Продукти:

  • За плънката: спанак, извара, мазнина (олио, краве масло), чесън, сол, черен пипер;
  • За тестото: брашно, мая, сол, захар, вода (по желание яйце)

 

Начин на приготвяне:

Спанакът се запържва с изварата, чесъна и подправките. 
От продуктите се замесва тесто и се остава малко да втаса. Когато се готово, се разделя на две части като едната трябва да е по-голяма от другата. Разточват се кори. По-голямата и дебела се разстила на дъното на намазнена и набрашнена тава. Изсипва се плънката и се покрива с другата, по-малка и по-тънка кора. Върху получената пита се слага малко краве масло и се изпича.



Макало с пиле

Продукти:

бульон от сварено пиле, прясно мляко, брашно, краве масло, олио, чесън, черен пипер, сол

 

Начин на приготвяне:

В тиган се сипва олиото с малко краве масло. Чесънът се нарязва на ситно и се слага в горещата мазнина, но се внимава да не загори. Прибавят се брашното, пилешкият бульон и прясното мляко. Полученият сос се подправя със сол и черен пипер.

Свареното пиле се изпича и се сервира със соса.

Други интересни места и рецепти

Долно село

Попарник Продукти: тиква, царевично брашно, захар, мляко, яйце,  мая, краве масло   Начин на приготвяне: В дълбок съд се слага царевичното брашно. Добавят се маята, …

Долна Любата

Попарник (проя) Продукти: 3–5 яйца, 1 ч. царевично брашно, 1 ч. пшенично брашно, малко остро брашно, 1 ч. олио, 1 ч. прясно мляко, бакпулвер, 2 …

Койнаре

Яйца с лук по койнарски Продукти: лук, яйца, доматен сос, магданоз, чубрица, брашно, сол, червен пипер, малко вода   Начин на приготвяне: Лукът се обелва …