Мещичка каварма
Продукти:
сланина, свинско месо, зеленчуци от туршия, праз, сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сланината се нарязва на дребни парчета и се изпържва до златисто в по-дълбок съд. Добавят се последователно нарязаното свинско месо, нарязаните зеленчуци от туршия, нарязаният на дребно праз и малко сол на вкус. Ястието се вари до пълната му готовност, като на няколко пъти се разбърква. Яде се по Коледа след заколване на прасето.
Мещичко пържено с урда (извара) и щавел
(лапад)
Продукти:
извара, лапад, праз, яйца, мазнина, сол на вкус
Начин на приготвяне:
Празът се нарязва на дребно и се запържва в мазнината. Слага се нарязаният и посолен лапад, който също се изпържва добре, добавят се изварата и разбърканите предварително 4-5 яйца. Ястието се пържи още 5-6 мин. По желание може да се приготви и без яйца.
Печено на книга яйце
Продукти:
яйце, щипка сол
Начин на приготвяне:
Върху печката се слага хартия за печене и върху нея се счуква яйцето, поръсва се със сол и леко се разнася жълтъкът от средата на яйцето към краищата, пече се 4-5 мин. Печените яйца се приготвят най-вече за децата в семейството.