Орешак

Лучник

Продукти:

  • за тестото: пшенично брашно, прясно мляко, кисело мляко, мая, сода, оцет
  • за плънката:  пресен лук, пресен чесън, киселец, копър, магданоз, ориз, счукани орехи, шарена сланина, сминдух, черен пипер, червен пипер

 

Начин на приготвяне:

Тестото се замесва и се оставя да втасва една нощ. Разделя се на две топки – едната по-голяма, другата по-малка.  Чесънът се запържва, след това се добавят лукът и киселецът и се покриват с капак, за да се задушат. Прибавят се копърът и магданозът. След това се добавят оризът, сланината и орехите. Поръсва се с червен пипер, черен пипер и сминдух. След като плънката се задуши, се разточва по-големият лист тесто и се слага на дъното на тавата. Добавя се сместа  и се покрива с по-малкият разточен лист от тестото. Запечатва се по края и се слага да се пече.



Червен пипер

Келеш чорба






		

Други интересни места и рецепти

Цариброд

Задушено Перашки (великденски яйца) Овченик Пестил Скроб Качамак Горубийе

Конуш

Чорба от „боб“ (бакла) Продукти: бакла с шушулките, вода, сол,брашно (1 с. л.), магданоз за запръжката: олио, кромид лук, червен пипер за овкусяване: счукан със сол чесън, …

Паскалево

Пипер с прясно мляко Продукти: 10–12 чушки, 1–2 с.л. брашно, 200 г прясно мляко, олио, 1 с.л. червен пипер, сол.   Начин на приготвяне: В …