Охрид

Охридска пастръмка

Продукти:

пъстърва, пресен лук, червен лук, кромид лук, маслини, магданоз, лимон, сол;

  • За чесновия сос: чесън, зехтин, лимонов сок (по желание)

 

Начин на приготвяне:

Всичкият лук се нарязва на ситно. Рибата се изчиства и посолява отвън и отвътре. Увива се във фолио и се слага да се изпече. Когато е готова, се почиства от костите и кожата, като се разчупва на по-едри парчета. Към нея се добавят нарязаният лук, зехтин, лимонов сок и сол. Разбърква се много внимателно. Поръсва се с нарязан магданоз и се декорира с маслини и резени лимон.

Чесънът се обелва, слага се в хаванче, посолява се и счуква много добре, като постепенно към него се добавят зехтин и по желание лимонов сок. Рибата се сервира с получената чеснова паста.

Други интересни места и рецепти

Тополи

Замесване на сватбарски хляб Продукти: пшенично брашно, 1–2 с.л. захар, ½ мая, хладка вода, сол, олио Начин на приготвяне: Маята се разтваря в хладка вода …

Калипетрово

Агнешко с булгур Продукти: за 10–12 порции (една тава агнешко с булгур): прясно агнешко месо, 150–200 г агнешки дреболии, 2 ч.ч. булгур, 1 ч.ч. ориз, …

Брезе

Чучево Продукти: 500 г кисело мляко, червена чушка, сирене (или извара), олио, люта чушка (или чили), сол Начин на приготвяне: В киселото мляко се нарязва …