Плевен

Пълнени чушки, зелеви и лозови сарми

Продукти:

червени чушки (бланширани, сухи или пресни), лозови листа, листа от кисело зеле;

  • За плънката: кайма, лук, ориз, яйца, чубрица, черен пипер, магданоз, сол, брашно
  • За соса: зелеви листа, олио, брашно, сол, вода.

 

Начин на приготвяне:

Продуктите за плънката се смесват.

Чушките се пълнят, като се им слага малко брашно на отворения край. Редят се в тава една срещу друга.

Зелевите листа се почистват от кочана и се завиват сарми. Подреждат се при пълнените чушки.

От лозовите листа също се завиват сарми. Редят се в тавата при зелевите сарми и пълнените чушки.

Всичко се покрива с цели листа от киселото зеле. Добавя се вода, слага се малко олио и се изпича.

Малко преди ястието да е готово зелевите листа, покриващи пълнените чушки, се махат. Слагат се в тенджера, добавят се вода и мазнина. Към тях се прибавя сосът от тавата. Оставя се да заври. Листата се изваждат, сипва се брашно, за да сгъсти сосът. Подправя се със сол и магданоз.



Супа топчета





Замразен копър и магданоз


Питка със сирене









Други интересни места и рецепти

Гавраилово

Ръсенца Продукти: пшенично брашно, вода сол, червен пипер, олио   Начин на приготвяне: От пшеничното брашно и малко хладка вода се правят тестени трохи, които …

Свиленград

Свиленградско малеби (тайна семейна рецепта) Продукти: прясно мляко, фино смляно оризово брашно, захар, вода, розова есенция   Начин на приготвяне: Оризовото брашно се сварява с …

Бръшлян

Зелник Продукти: за плънката: спанак, 250 г сирене, 5–6 с. л. кисело мляко, 5 яйца, 1 ч. олио за тестото: брашно, сол, хладка вода, мая   Начин …