Пълнени чушки, зелеви и лозови сарми
Продукти:
червени чушки (бланширани, сухи или пресни), лозови листа, листа от кисело зеле;
- За плънката: кайма, лук, ориз, яйца, чубрица, черен пипер, магданоз, сол, брашно
- За соса: зелеви листа, олио, брашно, сол, вода.
Начин на приготвяне:
Продуктите за плънката се смесват.
Чушките се пълнят, като се им слага малко брашно на отворения край. Редят се в тава една срещу друга.
Зелевите листа се почистват от кочана и се завиват сарми. Подреждат се при пълнените чушки.
От лозовите листа също се завиват сарми. Редят се в тавата при зелевите сарми и пълнените чушки.
Всичко се покрива с цели листа от киселото зеле. Добавя се вода, слага се малко олио и се изпича.
Малко преди ястието да е готово зелевите листа, покриващи пълнените чушки, се махат. Слагат се в тенджера, добавят се вода и мазнина. Към тях се прибавя сосът от тавата. Оставя се да заври. Листата се изваждат, сипва се брашно, за да сгъсти сосът. Подправя се със сол и магданоз.