Старо Железаре

Лучено пиле

Продукти:

домашно пиле, вода, сол

  • за запръжката: 2 с. л. брашно, олио, червен пипер
  • за овкусяването: счукан чесън, оцет

 

Начин на приготвяне:

Пилето се заколва, попарва се с вряла вода, оскубва се перушината му и цялото се пърли на огън. Пилешкото месо се нарязва на парчета и се слага в тенджера да се свари. Прави се запръжка с олио, брашно и червен пипер, която се изсипва в тенджерата с бульона и свареното пиле. Сервира се със счукан чесън и оцет.



Старец

Продукти:

1 кг подбрано месо от прасе, свинско шкембе, червен пипер, кимион, копър, сол, чубрица

 

Начин на приготвяне:

Месото се смила на кайма, след което се овкусява с червен пипер, смлян кимион, смлян копър и сол и се размесва добре. Сместта се оставя да преседи една вечер на хладно. На другия ден каймата се премесва още веднъж и се пълни в свинското шкембе, което се зашива и се притиска с тежест върху дървени дъски. След 40 дни се закача да съхне на проветриво място 2–3 месеца. Като изсъхне, се овалва в дървена пепел и отново се закача на проветриво място. Консумира се през есента по време на гроздобер.



Старожелезарска меродия

Продукти:

чубрица, червен пипер, лютив червен пипер, джоджен, копър, черен пипер, сол, кимион

 

Начин на приготвяне:

Набраната чубрица се измива, нарязва се и се слага да се суши. След като изсъхне, се счуква в кутел, пресява се със сито и се смесва с домашно приготвен червен пипер, малко лютив червен пипер, смлян джоджен, смлян кимион, смлян черен пипер, смлян копър и сол. Получената меродия се употребява за овкусяване на различни храни.



Клин чорба

Старожелезарски ушмер






		

Други интересни места и рецепти

Еркеч

Крушен булгур Продукти: сушени круши (сушени сливи, сушени ябълки), булгур, захар   Начин на приготвяне: Крушите се сваряват със захарта. Сварява се и булгурът. Прибавя …

Костандово

Капама Зелен фасул Чест (гъст) ориз Царевична попара Суловър Сутляш

Долно село

Попарник Продукти: тиква, царевично брашно, захар, мляко, яйце,  мая, краве масло   Начин на приготвяне: В дълбок съд се слага царевичното брашно. Добавят се маята, …