Шипково

Копривена каша

Продукти:

коприва, пресен лук, сланина, пресято брашно, вода, червен пипер (по желание), сирене (за поръсване)

 

Начин на приготвяне:

В тенджера се слага вода. Брашното се пресява, като след това му се добавя малко студена вода, за да се получат млаки трохи. Изсипва се в тенджерата и се добавя сол, като се разбърква, докато брашното се разбие (разтвори). Копривата  се нарязва и се сипва в тенджерата, а  сланината се запържва. След като се запържи, се добавя към останалата смес. Лукът също се запържва и се добавя. Кашата се вари, докато се сгъсти.  Добавя се червеният пипер. Преди сервиране се поръсва с натрошено сирене.



Качамак, караклиш, приложник

Рибник

Спрудник

Фтичета


		

Други интересни места и рецепти

Гумощник

Сватбарско жито Продукти: грухано жито, прясно мляко (може само краве, може и смес от овче или козе), краве масло, свинска мас, олио, брашно, карамелизирани орехи, …

Еникьой

Кюшелитки и два пъти точено Продукти: брашно, сирене, мас, сол, вода.   Начин на приготвяне: Замесва се тесто от брашно, хладка вода и сол. Разточва …

Долна Любата

Попарник (проя) Продукти: 3–5 яйца, 1 ч. царевично брашно, 1 ч. пшенично брашно, малко остро брашно, 1 ч. олио, 1 ч. прясно мляко, бакпулвер, 2 …