Смилян

Домашно масло и бърканица

Начин на приготвяне:

Домашно масло се приготвя в бурилка (продълговат дървен съд с отвор в средата и бутало). Бурилката предварително се измива с вряла вода и накиснати в нея клонки от хвойна, след което се изплаква добре. В нея се излива подквасеното мляко, което е преседяло 2 дни, за да е кисело. Първо се слага каймакът на млякото, а после и самото мляко, добавя се хладка вода същото количество и започва да се бута с буталото първоначално по-бързо, а след това по-бавно. Полученият продукт, наречен бърканица, се излива от бурилката в друг съд, за да се събере маслото, което се е отделило на повърхността на течността. Маслото се измива няколко пъти със студена вода, като се мачка с лъжица, докато водата стане бистра. Бърканицата се оставя на студено и се консумира като разхладително питие в горещите летни дни.



Боб по смилянски

Продукти:

смилянски боб, краве масло, 1 червена чушка, 1 червен домат (или доматено пюре), сол, джоджен, магданоз

 

Начин на приготвяне:

Бобът се накисва от предишния ден и се сварява. Слага се в тиган и се запържва в разтопено краве масло заедно с нарязаната на дребно червена чушка, червен домат (или доматено пюре), джоджен и сол на вкус. Накрая се овкусява с нарязан магданоз.



Пареник с месо, яйца и сирене

Продукти:

царевичен грис, царевично брашно, вода, сол, краве масло, 3 яйца, телешко месо, сирене, кашкавал

 

Начин на приготвяне:

В тенджера се слага да заври водата със солта. Постепенно към нея се добавят царевичният грис, същото количество царевично брашно и разтопено краве масло, като непрекъснато се бърка, за да не загори сместта. Вари се до получаването на рядка каша. На дъното на тава се слага разтопено краве масло, чукват се трите яйца и се нареждат тънки парченца телешко месо. Върху тях се разстила сварената рядка каша, която се дупчи на няколко места и в дупчиците отново се слага краве масло. Отгоре се поръсва с натрошено сирене и настърган кашкавал. Пече се във фурна до зачервяване.

Други интересни места и рецепти

Цариброд

Задушено Перашки (великденски яйца) Овченик Пестил Скроб Качамак Горубийе

Орешак

Лучник Продукти: за тестото: пшенично брашно, прясно мляко, кисело мляко, мая, сода, оцет за плънката:  пресен лук, пресен чесън, киселец, копър, магданоз, ориз, счукани орехи, шарена сланина, …

Копривщица

Тутманик Продукти: бяло брашно, яйце, хладка вода, олио, краве масло, сирене,  сол   Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Солта се разтваря във водата, а …