Лучено пиле
Продукти:
домашно пиле, вода, сол
- за запръжката: 2 с. л. брашно, олио, червен пипер
- за овкусяването: счукан чесън, оцет
Начин на приготвяне:
Пилето се заколва, попарва се с вряла вода, оскубва се перушината му и цялото се пърли на огън. Пилешкото месо се нарязва на парчета и се слага в тенджера да се свари. Прави се запръжка с олио, брашно и червен пипер, която се изсипва в тенджерата с бульона и свареното пиле. Сервира се със счукан чесън и оцет.
Старец
![](http://kulinar.ibl.bas.bg//wp-content/uploads/2022/06/staro-zhelezare-sratits2-500x333.jpg)
Продукти:
1 кг подбрано месо от прасе, свинско шкембе, червен пипер, кимион, копър, сол, чубрица
Начин на приготвяне:
Месото се смила на кайма, след което се овкусява с червен пипер, смлян кимион, смлян копър и сол и се размесва добре. Сместта се оставя да преседи една вечер на хладно. На другия ден каймата се премесва още веднъж и се пълни в свинското шкембе, което се зашива и се притиска с тежест върху дървени дъски. След 40 дни се закача да съхне на проветриво място 2–3 месеца. Като изсъхне, се овалва в дървена пепел и отново се закача на проветриво място. Консумира се през есента по време на гроздобер.
Старожелезарска меродия
Продукти:
чубрица, червен пипер, лютив червен пипер, джоджен, копър, черен пипер, сол, кимион
Начин на приготвяне:
Набраната чубрица се измива, нарязва се и се слага да се суши. След като изсъхне, се счуква в кутел, пресява се със сито и се смесва с домашно приготвен червен пипер, малко лютив червен пипер, смлян джоджен, смлян кимион, смлян черен пипер, смлян копър и сол. Получената меродия се употребява за овкусяване на различни храни.
Клин чорба
Старожелезарски ушмер
![](http://kulinar.ibl.bas.bg//wp-content/uploads/2022/06/staro-zhelezare-narodna-nosia.jpg)
![](http://kulinar.ibl.bas.bg//wp-content/uploads/2022/06/staro-zhelezare-narodna-nosia2.jpg)
![](http://kulinar.ibl.bas.bg//wp-content/uploads/2022/06/staro-zhelezare.jpg)
![](http://kulinar.ibl.bas.bg//wp-content/uploads/2022/06/staro-zhelezare-2.jpg)
![](http://kulinar.ibl.bas.bg//wp-content/uploads/2022/06/staro-zhelezare-1.jpg)
![](http://kulinar.ibl.bas.bg//wp-content/uploads/2022/06/staro-zhelezare-chakruk.jpg)
![](http://kulinar.ibl.bas.bg//wp-content/uploads/2022/06/staro-zhelezare-info.jpg)
![](http://kulinar.ibl.bas.bg//wp-content/uploads/2022/06/staro-zhelezare-kusta.jpg)
![](http://kulinar.ibl.bas.bg//wp-content/uploads/2022/06/staro-zhelezare-kusta2.jpg)
![](http://kulinar.ibl.bas.bg//wp-content/uploads/2022/06/staro-zhelezare-kusta3.jpg)
![](http://kulinar.ibl.bas.bg//wp-content/uploads/2022/06/staro-zhelezare-kusta4.jpg)
![](http://kulinar.ibl.bas.bg//wp-content/uploads/2022/06/staro-zhelezare-lavitsa.jpg)