Старопатица

Гергьовденска турта

Продукти:

бяло пшенично брашно, мая за хляб, олио, сол, хладка вода

 

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното, прибавя се маята, солта и малко топла вода. Замесва се тесто, което се оставя да втаса, след което се разделя на две части. С едната част се измесва питка, която се поставя в намазана с олио тавичка. С другата част се изработват тестени фигури върху питката, символизиращи слънцето, кошарата с овцете, овчаря с гегата и кучето, житните класове и др. Питката се оставя да втаса и се пече във фурна около 30 мин. Приготвя се по традиция за Гергьовден.



Пиперосана кокошка

Продукти:

1 домашна кокошка заедно с дреболиите, 2-3 стръка зелен лук, една глава кромид лук, една люта чушка, вода, олио, магданоз, сол, червен пипер, чубрица, шарена сол

 

Начин на приготвяне:

Кокошката се изчиства и измива добре. В отделна купа се нарязват кокошите дреболии. Към тях се добавят нарязаните на дребно зеленчуци (зелен лук, люта чушка, кромид лук и магданоз). Всичко се смесва много добре, подправя се със сол, шарена сол, чубрица и др. С готовата смес се пълни кокошката, зашива се с конец и се вари в тенджера с вода. След като се свари, се поръсва със сол, червен пипер и шарена сол и се сервира с дреболиите, които служат за гарнитура.

По желание от бульона, в който е вряла кокошката, може да се приготви и кокоша чорба.



Селска лютица

Продукти:

зелен лук, червени домати, печени червени чушки, сол, оцет, зехтин, магданоз

 

Начин на приготвяне:

Пресният зелен лук се нарязва на дребно, осолява се и се счуква в чутура. Към него се прибавят нарязаните червени домати и нарязаните печени чушки. Отново се счуква леко, овкусява се със сол, оцет, зехтин и се поръсва с нарязан магданоз.



Пържен боб със свински мръвки

Гнетени (пълнени) чушки с боб

Комова ракия

Компировица (картофена супа)

Мяшено (шарена сол)






		

Други интересни места и рецепти

Севлиево

Тиквеник Продукти: тиква, орехи, захар, канела, олио   Начин на приготвяне: Тиквата се почиства от семките, но не се бели. Реже се на парчета. Редят …

Бръшлян

Зелник Продукти: за плънката: спанак, 250 г сирене, 5–6 с. л. кисело мляко, 5 яйца, 1 ч. олио за тестото: брашно, сол, хладка вода, мая   Начин …

Конуш

Чорба от „боб“ (бакла) Продукти: бакла с шушулките, вода, сол,брашно (1 с. л.), магданоз за запръжката: олио, кромид лук, червен пипер за овкусяване: счукан със сол чесън, …