Свиленград

Свиленградско малеби

(тайна семейна рецепта)

Продукти:

прясно мляко, фино смляно оризово брашно, захар, вода, розова есенция

 

Начин на приготвяне:

Оризовото брашно се сварява с прясното мляко, докато се получи кремът. Изсипва се в купички и се оставя да се охлади. Приготвя се гъст захарен сироп, който се ароматизира с розовата есенция. Малебито се поднася охладено, полято с ароматния сироп.

Други интересни места и рецепти

Плевен

Пълнени чушки, зелеви и лозови сарми Продукти: червени чушки (бланширани, сухи или пресни), лозови листа, листа от кисело зеле; За плънката: кайма, лук, ориз, яйца, чубрица, …

Банат

Пита с джумерки Продукти: пръжки За тестото: мая, брашно, белтък, захар, сол, хладка вода; жълтък за намазване   Начин на приготвяне: Маята се разтваря във водата …

Костандово

Капама Зелен фасул Чест (гъст) ориз Царевична попара Суловър Сутляш