Замесване на сватбарски хляб
Продукти:
пшенично брашно, 1–2 с.л. захар, ½ мая, хладка вода, сол, олио
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в хладка вода с малко захар, за да шупне. Пресява се брашното, в него се прави кладенче и се сипва приготвеният квас, още малко хладка вода и сол. Замесва се меко тесто. В намаслена с олио тавичка се разстила замесеното тесто, върху което с огрибката се прави украса, символизираща слънце.
Домашна мента
Продукти:
стръкове свежа мента, около 300 г захар, 1,5 л вода, 500 г домашна ракия, сока на 1 лимон, зелена безвредна боя
Начин на приготвяне:
Стръковете свежа мента се накисват и измиват добре, слагат се в тенджера с вода заедно със захарта да се варят около 20–30 мин. След това сиропът се прецежда и към него се добавя сокът на лимона. Оставя се добре да се охлади. Когато вече е студен, се добавя ракията и малко безвредна зелена боя. Питието се оставя един ден в хладилник, след което може да се консумира. Вместо свежа мента може да се използват 20–30 капки тинктура от лютива мента.
(записана от Захаринка Облакова)
Лангидки
Продукти:
1 яйце, 1–2 с.л. кисело мляко, вода, 1–2 щипки хлебна сода, 1 щипка сол, 200 г брашно, мас или олио
Начин на приготвяне:
В купичка се разбива яйцето. Към него се добавя киселото мляко, в което предварително е сложена хлебната сода, щипка сол и малко вода. Сместта се се разбърква добре и към нея постепенно се сипва брашното до получаването на гъста каша (малко по-гъста от тази за палачинки). С лъжица се взема от кашата и се слага да се пържи от двете страни в нагорещено олио или мас. Готовите лангидки се сервират за закуска с пудра захар, сладко, сирене и други добавки по желание.
Kомачки
Продукти:
500 г брашно, мая, ½ с. л. захар, сол, сирене, 5–6 с.л. кисело мляко, 5 с.л. олио, 2–3 яйца
Начин на приготвяне:
Пресява се брашното. Маята предварително се разбърква със захарта, киселото мляко и малко хладка вода, за да шупне. Добавя се щипка сол, двете яйца и олиото. Към получената смес постепенно се сипва брашното. Замесва се меко тесто, което трябва да не лепне и се оставя да втаса. От тестото се оформят малки топки, които се подреждат една до друга на разстояние в намазана с олио тава. В дупчиците между топките се натрошава сирене и комачките отново се оставят да втасат. Преди да се сложат във фурната се намазват отгоре с жълтък. Пекат се в предварително загрята фурна на умерена температура, докато се зачервят.
Лютенка
Продукти:
зелева чорба, праз лук, сухи леко лютиви червени чушки, сол
Начин на приготвяне:
Зелевата чорба се слага да заври. Към нея се добавят нарязаният на дребно праз лук и сухите червени чушки, които само леко се начупват. Слага се сол на вкус и ястието се вари още няколко минути до пълна готовност. Консумира се като разядка към основни по-мазни ястия.
Чорба от охлюви
Продукти:
10–20 бр. охлюви, 1–2 глави кромид лук, 1 ч.ч. булгур, 2–3 стръка пресен зелен лук, 4–5 листа от лапад, пресен джоджен, сол, вода, олио
Начин на приготвяне:
Охлювите се оставят едно денонощие да престоят в затворен съд с брашно, за да се изходят, след което се посоляват и измиват добре. Варят се в дълбока тенджера, като в началото се отпенват. В олиото се запържват нарязаните кромид лук, зелен лук и лапад. Прибавя се и булгурът, като всичко се задушава и се изсипва в тенджерата със сварените охлюви. Чорбата се вари още няколко минути до омекване на продуктите. Накрая се подправя със сол и нарязан пресен джоджен.