Трън

Покриварник (Коприварник)

Продукти:

  • за плънката: коприва, кисело мляко, сирене, яйца, брашно, олио
  • за тестото: брашно, сол, хладка вода, мая

 

Начин на приготвяне:

Измитата коприва се нарязва на дребно и се попарва с вряла вода. Изцежда се и към нея се прибавят киселото мляко, сиренето, яйцето, малко брашно и олио. Върху намаслена предварително тава се слага една разточена кора от тесто, върху нея се изсипва приготвената смес и се завива от всички страни с кората. Около нея се нареждат и другите кори, свити на руло, които преди това са поръсени с малко мазнина, яйце и сирене. Най-отгоре се покрива с още една разточена кора и се пече в умерена фурна. В по-старо време коприварникът се е приготвял в подница под връшник.



Гювеч

Продукти:

картофи, кромид лук, червени домати, чушки, ориз, месо, сол, вода, олио

 

Начин на приготвяне:

Лукът леко се запържва и задушава в мазнина. Към него се прибавят обелените и нарязани на кубчета картофи, нарязаните червени домати, чушките и оризът. Слага се олио, сол на вкус и две чаши вода. Ври на бавен огън под връшник. Гювечът може да бъде приготвен и с месо, което трябва да е предварително сварено или изпържено.

Други интересни места и рецепти

Тополи

Замесване на сватбарски хляб Продукти: пшенично брашно, 1–2 с.л. захар, ½ мая, хладка вода, сол, олио Начин на приготвяне: Маята се разтваря в хладка вода …

Долно село

Попарник Продукти: тиква, царевично брашно, захар, мляко, яйце,  мая, краве масло   Начин на приготвяне: В дълбок съд се слага царевичното брашно. Добавят се маята, …

Брезе

Чучево Продукти: 500 г кисело мляко, червена чушка, сирене (или извара), олио, люта чушка (или чили), сол Начин на приготвяне: В киселото мляко се нарязва …