Щирник
Продукти:
щир (или лапад), пресен лук, 300 г сирене, 500 г кисело мляко, 4 яйца, олио, 1 ч. л. сода за хляб, джоджен, магданоз, 1 пакет кръгли кори за баница, краве масло
Начин на приготвяне:
Щирът (или лападът) се измива добре, попарва се с вряла вода и се нарязва на дребно. Към него се добавят натрошеното сирене, киселото мляко, яйцата, джоджена, магданоза, олиото, содата и малко сол, ако сиренето не е солено. Сместта се разбърква и се оставя няколко минути да втаса. Отделно в мазнина се задушава пресният лук, който също е необходим за плънката.
Всяка кора се поръсва с приготвената смес и със задушения в мазнина пресен лук, след което се свива на руло и се подрежда рехаво в намаслена предварително тава. Най-отгоре върху корите се изсипва и останалата част от плънката, добавят се няколко парченца масло и щирникът се пече във фурна на умерена температура.
Тревненска питка със сирене
Продукти:
500 г кисело мляко, брашно, 200 г сирене, 1 яйце, 1 ч. л. сода за хляб, оцет
Начин на приготвяне:
Киселото мляко се разбърква с яйцето, добавя се оцетът и содата за хляб. Към получената смес постепенно се сипва брашно, докато се получи гъста каша, която се изсипва в тавичка за печене, а отгоре се натрошава сирене. Пече се 20 мин. във фурна на умерена температура, първоначално отдолу, а после отдолу и отгоре.
Тревненски мекици
Продукти:
500 г брашно, 500 г кисело мляко, 2 яйца, 1 ч. олио, сода за хляб
- за кваса: брашно, захар, 1 пакетче мая, хладка вода
Начин на приготвяне:
С малко брашно, хладка вода, захар и 1 пакетче мая се приготвя кваса за тестото, който се оставя да втаса.
В дълбока купа се смесват брашното, киселото мляко, приготвения квас, яйцата, олиото и содата за хляб. Замесва се тесто, което се оставя да втаса, след което още два пъти се премесва с брашно, за да не е лепкаво. Взема се част от него, разточва се с точилка до оформянето на малка питка, разтегля се леко с ръце и се пържи в горещо олио. Мекиците се сервират по желание с пудра захар, сирене, сладко или мед.
Печена тиква с лук (над 100-годишна рецепта)
Продукти:
тиква, брашно, захар, кромид лук, олио, червен пипер
Начин на приготвяне:
Тиквата се обелва и се нарязва на локумчета (правоъгълни парченца), които се нареждат в тава на един ред. Поръсват се рехаво с брашно и със захар. Прави се запръжка с една глава кромид лук и червен пипер, която се изсипва върху суровата тиква, налива се много малко вода и се слага да се пече. Може да се яде като ястие с хляб или да се поднесе като десерт.