Трявна

Щирник

Продукти:

щир (или лапад), пресен лук, 300 г сирене, 500 г кисело мляко, 4 яйца, олио, 1 ч. л. сода за хляб, джоджен, магданоз, 1 пакет кръгли кори за баница, краве масло

 

Начин на приготвяне:

Щирът (или лападът) се измива добре, попарва се с вряла вода и се нарязва на дребно. Към него се добавят натрошеното сирене, киселото мляко, яйцата, джоджена, магданоза, олиото, содата и малко сол, ако сиренето не е солено. Сместта се разбърква и се оставя няколко минути да втаса. Отделно в мазнина се задушава пресният лук, който също е необходим за плънката.

Всяка кора се поръсва с приготвената смес и със задушения в мазнина пресен лук, след което се свива на руло и се подрежда рехаво в намаслена предварително тава. Най-отгоре върху корите се изсипва и останалата част от плънката, добавят се няколко парченца масло и щирникът се пече във фурна на умерена температура.



Тревненска питка със сирене

Продукти:

500 г кисело мляко, брашно, 200 г сирене, 1 яйце, 1 ч. л. сода за хляб, оцет

 

Начин на приготвяне:

Киселото мляко се разбърква с яйцето, добавя се оцетът и содата за хляб. Към получената смес постепенно се сипва брашно, докато се получи гъста каша, която се изсипва в тавичка за печене, а отгоре се натрошава сирене. Пече се 20 мин. във фурна на умерена температура, първоначално отдолу, а после отдолу и отгоре.



Тревненски мекици

Продукти:

500 г брашно, 500 г кисело мляко, 2 яйца, 1 ч. олио, сода за хляб

  • за кваса: брашно, захар, 1 пакетче мая, хладка вода

 

Начин на приготвяне:

С малко брашно, хладка вода, захар и 1 пакетче мая се приготвя кваса за тестото, който се оставя да втаса.

В дълбока купа се смесват брашното, киселото мляко, приготвения квас, яйцата, олиото и содата за хляб. Замесва се тесто, което се оставя да втаса, след което още два пъти се премесва с брашно, за да не е лепкаво. Взема се част от него, разточва се с точилка до оформянето на малка питка, разтегля се леко с ръце и се пържи в горещо олио. Мекиците се сервират по желание с пудра захар, сирене, сладко или мед.



Печена тиква с лук (над 100-годишна рецепта)

Продукти:

тиква, брашно, захар, кромид лук, олио, червен пипер

 

Начин на приготвяне:

Тиквата се обелва и се нарязва на локумчета (правоъгълни парченца), които се нареждат в тава на един ред. Поръсват се рехаво с брашно и със захар. Прави се запръжка с една глава кромид лук и червен пипер, която се изсипва върху суровата тиква, налива се много малко вода и се слага да се пече. Може да се яде като ястие с хляб или да се поднесе като десерт.



Агнешка чорба



Кебапчета и кюфтета



Молитва

Ошав

Бял мъж





Други интересни места и рецепти

Добрич

Триен фасул Продукти: зрял фасул, пшенично брашно, сол за запръжката: олио или масло, червен пипер   Начин на приготвяне: Фасулът се накисва от предишния ден във …

Берово

Традиционна даска (дъска) Съдържа: кървавица, пушен колбас, пауфлак, пинджур, айвар, овче сирене, извара, овчи буламач, топло краве сирене   Продукти и начин на приготвяне: Кървавица …

Пишман (Пишманкьой)

Катми по тракийски Продукти: 1 кг брашно, 2.200 л вода, сол, пиле, няколко глави лук, червен пипер.   Начин на приготвяне: Ястието се приготвя за …