Якоруда

Гаргалета

Продукти:

  • за тестото: бяло брашно, грис, краве масло, олио, прясно мляко, захар, вода
  • за сиропа: вода, захар

Начин на приготвяне:

Бялото брашно и грисът се смесват. В дълбока тенджера се загрява олиото. Когато е готово, към него се добавят прясното мляко, водата  и захарта. Постепенно се прибавят  брашното и грисът, като се разбърква добре. Бъркането продължава,  докато се сгъсти и стане хомогенна смес, която да може лесно да се отделя от съда. Оформят се средни по големина топчета и се слагат в тава, дъното, на която е покрито с краве масло и брашно. Подреждат се и се притискат с длан.  Изпича се до златисто. Сиропът се сварява и с него се заливат изпечените гаргалета, докато са още топли и двата компонента.



Шупла


Продукти:

брашно, 2 яйца, 500 г кисело мляко, киселец, извара, сол, олио, сода бикарбонат

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват добре и към тях се прибавят киселото мляко, содата, измитият и нарязан на дребно киселец, изварата и малко сол на вкус. С приготвената смес и с брашното се замесва меко тесто, което се изсипва в намаслена предварително тавичка. Пече се на умерена температура до пълна готовност.

Други интересни места и рецепти

Старо Железаре

Лучено пиле Продукти: домашно пиле, вода, сол за запръжката: 2 с. л. брашно, олио, червен пипер за овкусяването: счукан чесън, оцет   Начин на приготвяне: Пилето се …

Петрич

То́пена манжда

Еркеч

Крушен булгур Продукти: сушени круши (сушени сливи, сушени ябълки), булгур, захар   Начин на приготвяне: Крушите се сваряват със захарта. Сварява се и булгурът. Прибавя …