Гаргалета
Продукти:
- за тестото: бяло брашно, грис, краве масло, олио, прясно мляко, захар, вода
- за сиропа: вода, захар
Начин на приготвяне:
Бялото брашно и грисът се смесват. В дълбока тенджера се загрява олиото. Когато е готово, към него се добавят прясното мляко, водата и захарта. Постепенно се прибавят брашното и грисът, като се разбърква добре. Бъркането продължава, докато се сгъсти и стане хомогенна смес, която да може лесно да се отделя от съда. Оформят се средни по големина топчета и се слагат в тава, дъното, на която е покрито с краве масло и брашно. Подреждат се и се притискат с длан. Изпича се до златисто. Сиропът се сварява и с него се заливат изпечените гаргалета, докато са още топли и двата компонента.
Шупла
Продукти:
брашно, 2 яйца, 500 г кисело мляко, киселец, извара, сол, олио, сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват добре и към тях се прибавят киселото мляко, содата, измитият и нарязан на дребно киселец, изварата и малко сол на вкус. С приготвената смес и с брашното се замесва меко тесто, което се изсипва в намаслена предварително тавичка. Пече се на умерена температура до пълна готовност.