Якоруда

Гаргалета

Продукти:

  • за тестото: бяло брашно, грис, краве масло, олио, прясно мляко, захар, вода
  • за сиропа: вода, захар

Начин на приготвяне:

Бялото брашно и грисът се смесват. В дълбока тенджера се загрява олиото. Когато е готово, към него се добавят прясното мляко, водата  и захарта. Постепенно се прибавят  брашното и грисът, като се разбърква добре. Бъркането продължава,  докато се сгъсти и стане хомогенна смес, която да може лесно да се отделя от съда. Оформят се средни по големина топчета и се слагат в тава, дъното, на която е покрито с краве масло и брашно. Подреждат се и се притискат с длан.  Изпича се до златисто. Сиропът се сварява и с него се заливат изпечените гаргалета, докато са още топли и двата компонента.



Шупла


Продукти:

брашно, 2 яйца, 500 г кисело мляко, киселец, извара, сол, олио, сода бикарбонат

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват добре и към тях се прибавят киселото мляко, содата, измитият и нарязан на дребно киселец, изварата и малко сол на вкус. С приготвената смес и с брашното се замесва меко тесто, което се изсипва в намаслена предварително тавичка. Пече се на умерена температура до пълна готовност.

Други интересни места и рецепти

Поморие

Скордаля Продукти: олио, чесън (1-2 глави), сухар, филии хляб (3-4 бр.), орехи, оцет или лимонов сок, сол   Начин на приготвяне: В олиото се запържват …

Момчиловци

Mазани колаци Продукти: брашно, 3 яйца, 500 г домашно кисело мляко, олио, краве масло, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1,5 ч.л. сода за хляб, …

Севлиево

Тиквеник Продукти: тиква, орехи, захар, канела, олио   Начин на приготвяне: Тиквата се почиства от семките, но не се бели. Реже се на парчета. Редят …