Логодаж

Чушки с урда

Продукти:

чушки, олио, извара, сол

 

Начин на приготвяне:

В загрятата мазнина се слагат нарязаните на дребно чушки. Запържват се със солта. Когато са готови се добавя изварата.



Оризник

Продукти:

кисело зеле, свински пръжки (може  запържени малки парчета месо), ориз, червен пипер,  вода

 

Начин на приготвяне:

Киселото зеле се запържва. Към него се добавят оризът и водата и се оставя да се задуши, като се поръсва с червен пипер. След като оризът набъбне, се изсипва в тава, прибавя се още малко вода и се добавят пръжките. Пече се до готовност.



Голделия

Продукти:

тиква, захар, краве масло, брашно, прясно мляко, орехови ядки

 

Начин на приготвяне:

Тиквата се разрязва и почиства от семките. Нарязва се на тънко.  Посипва се със захар и масло и започва да се мачка. Разстила се в тава, поръсва се с брашно, добавят се още масло и орехите. Накрая се залива с прясното мляко. Пече се до готовност.



Зелник

Продукти:

праз лук, извара, бяло брашно, сол, олио, хладка вода

 

Начин на приготвяне:

Празът се изпържва с олио. Към него се добавя малко сол. Брашното се пресява. Добавят се солта, олиото и водата, като се замесва меко тесто. Разделя се на няколко приблизително еднакви топчета , като от тях се оставя едно по-голямо и от тях се разточват тънки кори. Оставят се за няколко минути леко да се изсушат. Най-голямата кора се слага на дъното на тавата. Поръсва се с олио и върху нея се слага друга кора. Цялата плънка се слага в средата накуп, като не се разстила. Върху нея се редят кора след кора, като между всяка се слагат олио и извара. Когато се сложи и последната кора, зелникът покрива с остатъка  от най-долната кора и се порива с олио. Пече се до готовност.



На субор


Логодажка трапезна песен






		

Други интересни места и рецепти

Русе

Чесново Продукти: домашна кокошка, чесън, оцет;   Начин на приготвяне: Кокошката се сварява. Към бульона се прибавят чесън и оцет. Вари се до получаване на …

Якоруда

Гаргалета Продукти: за тестото: бяло брашно, грис, краве масло, олио, прясно мляко, захар, вода за сиропа: вода, захар Начин на приготвяне: Бялото брашно и грисът се смесват. …

Свиленград

Свиленградско малеби (тайна семейна рецепта) Продукти: прясно мляко, фино смляно оризово брашно, захар, вода, розова есенция   Начин на приготвяне: Оризовото брашно се сварява с …