Бисер

Бисерски карталачета

Продукти:

пшенично брашно, вода, сол, мая, свинска мас

 

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното, прибавят се водата, маята и малко сол. Замесва се тесто, от което се оформят топки. Топките се разточват с точилка на кори, като всяка кора се маже с разтопена свинска мас, поръсва се с малко брашно, прегъва се няколко пъти и се свива отново на топка. Така оформените топки се оставят да втасат, след което се разточват с точилка и се оформят като малки питки. Пекат се от двете страни на сач, като по време на печенето непрекъснато се мажат със свинска мас.



Бумбар

Карталачета

Катми

Качамак

Пълнена пипа (пуйка)

Гюзлеме






		

Други интересни места и рецепти

Тополи

Замесване на сватбарски хляб Продукти: пшенично брашно, 1–2 с.л. захар, ½ мая, хладка вода, сол, олио Начин на приготвяне: Маята се разтваря в хладка вода …

Петрич

То́пена манжда

Несебър

Кефал плакия Продукти: кромид лук (1 кг.), пресни узрели домати (1,5 кг.), моркови (2 бр.), пресни чушки (2 бр.), кефал (1-2 бр.), кисели краставички, сухи …