Чупрене

Шльопаво пържено

Продукти:

зелени листа на пресен кромид лук, свинска мас, 3-4 лъжици пшенично брашно, 200-300 г сирене, 2-3 яйца, вода, сол

 

Начин на приготвяне:

Зелените листа на пресния лук се нарязват и се запържват в разтопената свинска мас. Прецеждат се и се отделят в друг съд. В същата мазнина се запържва брашното, като постепенно се добавя вода, докато стане на каша. В кашата се слагат изпържените зелени листа на лука, сиренето и разбитите яйца. Ястието ври още 5-10 минути, като накрая се подправя само с малко сол на вкус.



Сиромашко пържено

Продукти:

сухи чушки, свинска мас, 1-2 яйца, сол

 

Начин на приготвяне:

Сухите чушки се нарязват и се запържват в разтопената свинска мас. Прибавят се разбитите 1-2 яйца и малко сол на вкус. Ястието се пържи още 5-6 минути до пълна готовност.



Оцът

Продукти:

пресен чесън, сухи чушки, краставица, копър, вода, оцет, сол, захар

 

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се нарязват на дребно обелената краставица, пресният чесън и копърът. Към тях се добавят предварително накиснатите във вода и нарязани също на дребно сухи чушки. Слага се оцет, сол и захар на вкус. Накрая се добавят 2-3 чаши вода. Това течно ястие се е консумирало някога в горещите летни дни по време на полска работа.


Млеко от джибан

Обредни хлябове за Бъдни вечер

Орешняк

“Под кръст“

Скроб

Чорба “поли брада“

Чушке от пиприко (чушки от туршия)

“Полазница“






		

Други интересни места и рецепти

Ресен

Долагач Продукти: брашно, сирене, мая, яйца, сол, захар, вода   Начин на приготвяне: Брашното се пресява и се прави кладенче в него. Маята се разтваря …

Белене

Прясол Продукти: шаран, настъргани домати, печена суха чушка, люта чушка, чесън, магданоз, олио, брашно, захар, сол   Начин на приготвяне: Рибата се почиства, нарязва се …

Русе

Чесново Продукти: домашна кокошка, чесън, оцет;   Начин на приготвяне: Кокошката се сварява. Към бульона се прибавят чесън и оцет. Вари се до получаване на …