Конуш

Чорба от „боб“ (бакла)

Продукти:

бакла с шушулките, вода, сол,
брашно (1 с. л.), магданоз

  • за запръжката: олио, кромид лук, червен пипер
  • за овкусяване: счукан със сол чесън, оцет

 

Начин на приготвяне:

Баклата се сварява във вода. Прави се запръжка от олио, лук и червен пипер, с която се залива сварената на чорба бакла. След като поври, се слага сол на вкус и малко брашно, разтворено в хладка вода. Поръсва се отгоре с магданоз. Овкусява се със счукан чесън, сол и оцет.



Молитвена пита

Продукти:

пшенично брашно, кисело мляко, сода за хляб, олио, захар

 

Начин на приготвяне:

От брашното, киселото мляко и содата за хляб се замесва тесто, което се разстила в намазана с олио тава. Тестото се шари отгоре като решетка с помощта на две вилици, след което питата се поръсва със захар и се пече. Разчупва се, когато се роди дете по време на обичая „молитви“.



Беленка

Меджия

Обичай след сватба

Смигдал

Трахна, качамак

Тавалък






		

Други интересни места и рецепти

Еникьой

Кюшелитки и два пъти точено Продукти: брашно, сирене, мас, сол, вода.   Начин на приготвяне: Замесва се тесто от брашно, хладка вода и сол. Разточва …

Тополовград

Тракийска туршия Продукти: зеле, моркови, чушки, гулия, целина, вода, едра сол.   Начин на приготвяне: Зеленчуците се нарязват и нареждат в дълбок съд. Долива се …

Сухо

Баклава Продукти (за голяма баклава): 1.5 кг брашно, 1 кг захар, 1 кг мед, 0.5 кг препечен грис, 100 г нишесте, 1 кг масло Начин …