Саламура де пеще (рибена чорба)
Продукти:
дунавска риба (уклей, щука и др.), сухи чушки (може да са леко лютиви), лук, домат, чесън, копър, сол, олио
- за застройката: вода, царевично брашно
Начин на приготвяне:
Рибата се изчиства, измива се добре и се изпържва в олиото, като се панира предварително в царевично брашно. Ако рибата е била замразена, се пече на скара. В тенджера се слага вода и в нея се прибавят нарязаните зеленчуци (чушки, лук, домат и др.) с малко олио. След като се сварят зеленчуците, се добавя изпържената или изпечена риба и сол на вкус. Ястието ври още 10-15 минути, след което се застройва с 1-2 лъжици царевично брашно и вода. Поръсва се с нарязан или счукан чесън и копър.
Папица
Продукти:
20-30 зелени джанки, 4-5 сухи чушки, пресен чесън, сол, копър
Начин на приготвяне:
Джанките се измиват и се слагат във вода да се сварят заедно с нарязаните сухи чушки. След като се сварят, се прецеждат и се смачкват или пасират. Към сместта се добавя сол, нарязан пресен чесън и копър. Консумира се като разядка към основно ястие.
Мамалига
Продукти:
600 г царевично брашно, 2 л вода, сол
Начин на приготвяне:
В дълбок съд се слага водата със солта да заври. След като заври водата, в нея постепенно се прибавя царевичното брашно, като ястието се бърка непрекъснато до сгъстяване. По желание може да се сервира с натрошено отгоре сирене.
Капацъна де магарица (лютеница)
Капацъна де магарица (лютеница)
Продукти:
сухи червени чушки, сушени домати (или доматено пюре), олио, сол, пресен чесън, оцет, магданоз, копър
Начин на приготвяне:
Сухите чушки и сушените домати се нарязват и се сваряват във вода. След като са готови, се изваждат, прецеждат се и се запържват в олио. Вместо сушени домати може да се използва доматено пюре, което се добавя при запръжката. След като се изпържат чушките, се слага нарязаният пресен чесън и се овкусява с оцет и сол. Накрая се поръсва с нарязан копър и магданоз.