Логодаж

Чушки с урда

Продукти:

чушки, олио, извара, сол

 

Начин на приготвяне:

В загрятата мазнина се слагат нарязаните на дребно чушки. Запържват се със солта. Когато са готови се добавя изварата.



Оризник

Продукти:

кисело зеле, свински пръжки (може  запържени малки парчета месо), ориз, червен пипер,  вода

 

Начин на приготвяне:

Киселото зеле се запържва. Към него се добавят оризът и водата и се оставя да се задуши, като се поръсва с червен пипер. След като оризът набъбне, се изсипва в тава, прибавя се още малко вода и се добавят пръжките. Пече се до готовност.



Голделия

Продукти:

тиква, захар, краве масло, брашно, прясно мляко, орехови ядки

 

Начин на приготвяне:

Тиквата се разрязва и почиства от семките. Нарязва се на тънко.  Посипва се със захар и масло и започва да се мачка. Разстила се в тава, поръсва се с брашно, добавят се още масло и орехите. Накрая се залива с прясното мляко. Пече се до готовност.



Зелник

Продукти:

праз лук, извара, бяло брашно, сол, олио, хладка вода

 

Начин на приготвяне:

Празът се изпържва с олио. Към него се добавя малко сол. Брашното се пресява. Добавят се солта, олиото и водата, като се замесва меко тесто. Разделя се на няколко приблизително еднакви топчета , като от тях се оставя едно по-голямо и от тях се разточват тънки кори. Оставят се за няколко минути леко да се изсушат. Най-голямата кора се слага на дъното на тавата. Поръсва се с олио и върху нея се слага друга кора. Цялата плънка се слага в средата накуп, като не се разстила. Върху нея се редят кора след кора, като между всяка се слагат олио и извара. Когато се сложи и последната кора, зелникът покрива с остатъка  от най-долната кора и се порива с олио. Пече се до готовност.



На субор


Логодажка трапезна песен






		

Други интересни места и рецепти

Белцов

Баница „Макарина“ Продукти: За корите: брашно, яйца, сол, олио, вода; За плънката: натрошено сирене;    Начин на приготвяне: От продуктите за корите се замесва тесто, което трябва …

Охрид

Охридска пастръмка Продукти: пъстърва, пресен лук, червен лук, кромид лук, маслини, магданоз, лимон, сол; За чесновия сос: чесън, зехтин, лимонов сок (по желание)   Начин на …

Банско

Капама Продукти: кисело зеле, цвекло (от буркан, консерва), кървавица, суджук, пилешки бутчета, свински ребра, телешко месо,  шарена сланина,  ориз, черен пипер, кимион, дафинов лист,  вино …